Bezárták, hogy újjáépíthessék az olimpiai stadiont Tokióban

Bezárták, hogy újjáépíthessék az olimpiai stadiont Tokióban

2014. 05. 28.
Megosztás

A Japán-Hongkong rögbimeccs után bezárta kapuit a tokiói Olimpiai Stadion, ahol öt évet kell várni a következő sporteseményig.

A gyepen „Tokyo 2020” feliratú élőképet alkotott több száz gyerek, valamint Murofusi Kodzsi, aki 2004-ben Athénban olimpiát nyert kalapácsvetésben, tavalyelőtt Londonban pedig bronzérmes lett.

„Az, hogy a pályán lehettem a búcsúztatáskor, nagyon megindító volt. A stadion a japán sport szent helye, telis tele történelemmel és emlékekkel. Nagyon boldog vagyok és megtisztelve érzem magam, hogy részese lehettem ennek a történelmi napnak” – nyilatkozta 2011 világbajnoka.

„Lenyűgöző lesz az új Nemzeti Stadion, alig várom, hogy 2020-ban visszatérhessek, s üdvözölhessem az atlétákat és a szurkolókat a világ minden tájáról, illetve hogy szemtanúja lehessek számos fantasztikus teljesítménynek.”

„A fiatalabb generációk előtt adva lesz a lehetőség, hogy történelmet írjanak az új Nemzeti Stadionban a 2020-as olimpián és paralimpián Tokióban.”

Az egymilliárd dollárból újjáépítendő stadiont a tervek szerint 2019 márciusában adják át, és itt rendezik majd a nyitó- és a záróünnepséget, atlétikai versenyeket, valamint rögbi- és futballmeccseket.

Az előző, 48 ezer férőhelyes aréna 1958-ra készült el, majd hat évvel később nyári olimpiának adott otthont.