A Magyar Olimpiai Bizottság elnökének, Borkai Zsoltnak a közleménye

Borkai Zsolt újévi köszöntője

2016. 12. 31.
Megosztás

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a MOB minden dolgozója nevében sikeres, boldog új esztendőt kíván. Szeretné, hogy 2017 végén rengeteg okunk legyen az örömre; a magyar sport és Magyarország soha nem látott magasságokban szárnyaljon. Az alábbiakban a MOB elnökének újévi köszöntőjét olvashatják.

Tisztelt Sportbarátok, kedves sportért rajongó Honfitársaim!

Mozgalmas évet zárt a magyar sport, egy olyan évet, amely sokszor megdobogtatta a magyar sportbarátok szívét, könnyeket csalt a szemünkbe és mosolyt az arcunkra. Büszkék lehetünk a magyar sportra, sportolóinkra és mindenkire, aki egy kicsit is tett azért, hogy ilyen szép eredmények születtek!

2016 elején a lillehammeri téli ifjúsági olimpián egy biztató jövő előtt álló, ütőképes magyar csapat vett részt, amely négy éremmel tért haza. A versenyzők közül néhányan már a 2018-as pjongcsangi téli ötkarikás játékokra beérhetnek. A magyar labdarúgás is bizonyított: a 24 csapatot felvonultató Európa-bajnokságon csoportelsőként jutott tovább, majd a nyolcaddöntő jelentette a végállomást. A riói olimpián 15 érmet, köztük 8 aranyat nyertünk, hozzájárulva a 176 magyar ötkarikás elsőséghez, 501 medálhoz. Rióban a több mint 200 nemzet éremtáblázatán a 12. helyen végeztünk. Paralimpikonjaink 18 érmet, egy bajnoki címet szereztek. A felnőtt világ- és Európa-bajnokságokon, az olimpiai számokban 46 érem jutott versenyzőinknek, ezt a számot a Tokióban műsorra kerülő karate vb-ezüstje csak tovább emeli. Az eredmények a magyar sport erejét, sportolóink emberfeletti munkáját mutatják. Ezek a sportemberek példaképet jelentenek a fiatalok előtt, legyünk rájuk büszkék. Ahol pedig elmaradtak az elvárt eredmények, ott értékelésre és közös korrekcióra van szükség!

A Magyar Kormány soha nem látott mértékben támogatja a sportot, elkötelezettségével új perspektívákat teremtett, amelyek mindenki számára esélyt és lehetőséget biztosítanak. Szeretném köszönetemet kifejezni Magyarország Kormányának azért, hogy felismerte a sportban rejlő lehetőségeket és kiemelt stratégiai ágazatként kezeli a területet. A sport egy egész nemzetet képes összekovácsolni határon innen és túl, büszke magyarságtudatot ébreszt az emberekben, példaképeket állít a fiatalok elé, és olyan meghatározó élményekkel gazdagít minket, amelyekre hosszú évek, évtizedek után is pontosan emlékezünk. Ráadásul nemcsak az élsport élvezi a bizalmat és a támogatást, Magyarországon ma minden generáció megtalálhatja a lehetőségét annak, hogy mozogjon, sportoljon, jó közösségben kikapcsolódjon, hiszen a feltételek adottá váltak.

Szeretném köszönetemet kifejezni a sportági szakszövetségeknek, az egyesületeknek, a műhelyeknek, minden edzőnek, orvosnak, szakembernek, sportdiplomatának, sportújságírónak, aki a magyar sportért dolgozik! Jó látni, hogy sokan vagyunk, akiket a tenniakarás, és a jó ügy hajt. A Magyar Olimpiai Bizottság elnökeként hiszem, hogy a jövőben is egy családot alkotnak azok, akik azonos motivációval bírnak, függetlenül attól, hogy melyik szervezetnél, köztestületnél, intézménynél végzik a munkájukat. Hiszen a cél továbbra is közös, ez pedig nem más, mint a magyar sport múltjának ápolása, jelenének védelmezése és jövőjének építése! Ahogy a cél, úgy a feladat is közös, és a siker is az, amely érmekben, szurkolói élményben, büszkeségben, és egészségesen felnövekvő generációkban mérhető.

És itt van nekünk Budapest 2024-es olimpiai pályázata, egy hazai rendezésű olimpia lehetősége, egy olyan álom, amely talán soha nem állt még ilyen közel ahhoz, hogy elérhetővé váljon. Magyarország, ez a világviszonylatban kicsi ország már pusztán a pályázatával megmutatta magát, felhívta a világ figyelmét arra, hogy számolni kell vele. Pontosan úgy, ahogy minden olimpián is megmutatjuk mi, magyarok, hogy a méretében sokkal nagyobb országok mellett Magyarországnak is mindig osztani kell lapot!

2017 egy olyan év lesz, amikor a leginkább kell az összefogás, amikor a leginkább szükség van arra, hogy egy hajóban evezzünk. Számos hazai rendezésű nemzetközi sportesemény, kvalifikációs verseny és a 2024-es pályázat újabb mérföldkövei állnak előttünk. A magyar sport attól tud erős lenni, hogy képes összezárni, képes a fair play szellemében példát mutatni, közös célokat kitűzni, azokért tenni és áldozni! Ez az év erről fog szólni! Ha összezárunk és összefogunk, mindent elérhetünk!

A Magyar Olimpiai Bizottság minden dolgozója nevében sikeres, boldog új esztendőt kívánok! Azt kívánom továbbá, hogy 2017 végén rengeteg okunk legyen az örömre; a magyar sport és Magyarország soha nem látott magasságokban szárnyaljon!

Sportbaráti üdvözlettel,

Borkai Zsolt,
a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke