Brit siker a budapesti díjugrató vk-minősítőn

Brit siker a budapesti díjugrató vk-minősítőn

2013. 11. 30.
Megosztás

Gyermekeknek szóló bemutatóval vette kezdetét a VII. OTP Bank Lovas Világkupa pénteken a Papp László Sportarénában.

A szervezők több mint 15 ezer gyereket láttak ingyenesen vendégül a nyitónapon. Sokan közülük hátrányos helyzetűek, fogyatékkal élők, illetve nevelőszülői hálózatban vagy nagycsaládban élnek. Az elmúlt hat évvel együtt már százezres nagyságrendű a lovasnapon részt vevő fiatalok száma.

A rendezvényen a műsor szereplői és a díjugratók mellett megjelent a Mikulás is, s a bemutatón részt vett a 15 éves ifjabb Lázár Zoltán, aki – fiatal korára való tekintettel – külön engedéllyel ülhetett csak lóra, és verőhiba nélküli produkcióval lepte meg szurkolóit.

A brit Allen Whitaker (a képen) nyerte a pénteki nyitónap legfontosabb versenyét, a díjugrató vk-minősítőt.
Az 57 lovast felvonultató mezőnyben 12 versenyző tudta hibátlanul és a 74 másodperces szintidőn belül végiglovagolni a pályát, közülük Whitaker volt a leggyorsabb 61.60 másodperccel az olasz Emanuele Gaudianót és a német Andreas Brennert megelőzve.

A magyarok közül hárman zártak nulla hibaponttal: Técsy Attila - Catara nyergében - a negyedik helyen zárt 67.09 másodperccel, míg Szuhai Gyula nyolcadik, Gombos László pedig kilencedik lett.
A pénteki nyitónapon a szervezők délelőtt és délután ingyen láttak vendégül hét-hétezer gyermeket, akiket többek között póni galoppversennyel és Mikulás-programmal szórakoztattak. A gyerekek egyúttal megnézhették a hétvége főattrakciójának számító Equissimo című egyórás műsort, amely bemutatja a magyar lovas kultúrát, a pásztor- és huszáréletet. Olyan különlegességek is szerepet kaptak a műsorszámban, mint a csikósok showja, vagy Kassai Lajos lovasíjász előadása, illetve egyszerre három úgynevezett pusztaötöst is láthatott a közönség.

A világkupa további két napján rajthoz áll a négyszeres világbajnok holland IJsbrand Chardon négyesfogathajtó-király, az úgyszintén holland Theo Timmerman Európa-bajnok, valamint a német Daniel Schneiders, a fedeles versenyek újonca – de pónifogathajtásban egyéni és csapatvilágbajnok. Hazai részről a világbajnok, háromszoros Eb-érmes Dobrovitz József és minden idők legfiatalabb fedeles hajtója, ifjabb Dobrovitz József vesz részt a versenyen.
A hajtók a szombati bemelegítő versenyen a döntő indulási sorrendjéért, vasárnap pedig az OTP Nagydíjáért ülnek fogatra.

(Forrás: MTI)