Búcsút vettek Nagy Sándor jégtáncostól, a torinói és lillehammeri olimpiai jégtánc duó edzőjétől

Búcsút vettek Nagy Sándor jégtáncostól, a torinói és lillehammeri olimpiai jégtánc duó edzőjétől

2021. 07. 19.
Megosztás


Tragikus hirtelenséggel, június 17-én, 62 éves korában elhunyt Nagy Sándor (a képen középen), kétszeres magyar bajnok jégtáncos, aki edzőként évtizedekig meghatározó alakja volt a hazai korcsolyaéletnek – adta hírül honlapján a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség. Sportolóként nem jutott ki az olimpiára, de edzőként igen; tagja volt az olimpiai családnak.

Első és egyetlen jégtáncpartnere későbbi felesége, Remport Gabriella volt. 1979 és 1984 között összesen három világ- és négy Európa-bajnokságon képviselték hazánkat, 1981-ben és 1984-ben pedig – így a budapesti kontinensviadalon is – magyar bajnokokként tehették meg ezt kiváló edzőjük, a számos eredményes kettőst kinevelő Berecz Ilona irányításával. De az olimpiai részvétel is egy karnyújtásnyira volt, hiszen az 1984-es szarajevói ötkarikás játékokon ők indultak volna, ám egy sérülés az utolsó pillanatban közbeszólt.

Mivel a Remport–Nagy házaspár három gyermeke is tulajdonképpen születésétől fogva a jégen volt, óhatatlanul bevonódtak a sportágba, amelybe idővel ugyanúgy beleszerettek, mint szüleik. Az ő példájukat követve Zsuzsanna, Sándor és Zsófia is jégtáncosként versenyzett, és lett korosztályában országos bajnok

A több mint 25 év alatt, amelyet edzőkként a jégen töltöttek, évekig hazánk legeredményesebb edzőpárosa voltak: ők álltak többek között Berkes Enikő és Tóth Szilárd mellett, akik az 1994-es lillehammeri olimpián is részt vettek, de a kétszeres junior-világbajnoki ezüstérmes ugyancsak olimpikon Hoffmann Nóra, Elek Attila kettős is az ő nevelésük, velük 2006-ban, Torinóban voltak az olimpiai csapatunk tagjai.

Nagy Sándortól július 16-án vettek végső búcsút az Új köztemetőben. A Magyar Olimpiai Bizottság részvétét fejezi ki a családnak, a korcsolyázók közösségének.

(MOKSZ, MOB fotó: hunskate.hu)