Elhunyt Vermes Albán olimpiai ezüstérmes úszó

Búcsút vettek Vermes Albántól

2021. 03. 10.
Megosztás


Március 10-én a Megyeri úti temetőben elbúcsúztatták Vermes Albán olimpiai ezüstérmes úszót.

Az olimpikon-sportvezető 63 éves korában súlyos betegség után, február 3-án hunyt el. Úszóként 1980-ban, Moszkvában lett ezüstérmes, majd négy év múlva a Barátság-versenyen bronzérmet nyert; Európa-bajnokságon ezüstérmet jegyez. Később sportvezető lett; az Újpest gazdasági elnökhelyetteseként, az egri Bitskey-uszoda igazgatójaként, Kőbányán uszodavezetőként, a szövetségben szakfelügyelőként, elnökségi tagként is dolgozott. 2016-ban beválasztották a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába Százhalombattán.

Vermes Albánt egykori úszótársa, a jelenlegi szövetségi kapitány dr. Sós Csaba búcsúztatta, aki felelevenítette a közös egri éveket, barátságukat, és méltatta sportolói pályfutását. Mint kifejtette: egyidősek voltak, mindketten 1957-ben születtek, és mindketten Egerben ismerkedtek meg a sportággal, később a szövetség munkájában is együtt vettek részt.

A búcsúztatáson több egykori olimpikon sporttárs – köztük Darnyi Tamás, Hargitay András, Szabó József és Verrasztó Zoltán – is részt vett. A Magyar Olimpiai Bizottságot Kulcsár Krisztián elnök, a Magyar Olimpiai Akadémiát Győr Béla képviselte.

Vermes Albánt a Magyar Olimpiai Bizottság a saját halottjának tekinti.

(MOB; fotó: MTI/Petrovits László)