SZP2433

Búcsúzik Besztercebánya, felkészül Maribor

2022. 07. 30.
Megosztás

A szombat esti záróünnepséggel befejeződött a XVI. Nyári Európai Olimpiai Fesztivál. A besztercebányai multisport-eseményen kialudt a láng, a fiataloktól búcsúzik a szlovák település.

Az EYOF-ok több tekintetben hasonlítanak a felnőtt olimpiákhoz, többek közt a látványos megnyitó, vagy éppen záróesemény tekintetében. Ilyenkor többen köszöntik a küldöttségeket, felhúzzák az olimpiai, jelen esetben a Európai Olimpiai Bizottság zászlaját, fellobban a béke lángja, felvonulnak a nemzetek, élükön a nemzet lobogóját vivő sportolóval.

Na, a mostani záróceremónia csak részben valósulhatott meg a hagyományok figyelembe vétele mellett, hiszen az időjárásjósok már előre jelezték a várható esős, szeles időt. Szabadtéren vonulni, gyülekezni, találkozni a másik 47 nemzet sportolóival, közben pineket (kitűzőket) cserélni nagy dzsembori, de nem esőben. Ez többórás esemény. A besztercebányai szervezők úgy döntöttek, hogy a judoversenyeknek is helyt adó csarnokba viszik a rendezvényt, és országonként 10 főben limitálják a résztvevő csapattagok - sportolók, hivatalos személyek - számát, egyúttal lerövidítik az ünnepség időtartamát.

A ceremónia nélkülözhetetlen kelléke, inkább személye a zászlóvivő, aki ezúttal a 100m-es síkfutásban aranyérmes, a svédváltóval ezüstérmes atléta, Deák Zalán volt.

A résztvevőket és a szervezőket Spyros Capralos, az európai olimpiai család első embere üdvözölte, aki gratulált a fiatal sportolóknak, valamint megköszönte a szervezők és az önkéntesek munkáját. "Fiatal sportolóink rekordokat állítottak fel, emlékeket teremtettek és olyan barátságokat kötöttek, amelyek sokáig élnek a jövőben is. Ez a varázslatos esemény igazi lényege. Miután megnéztem a heti ragyogásukat, nincs kétségem afelől, hogy sokan közületek indulni fognak az olimpiai játékokon, talán még itt Európában is, amikor a játékok Párizsba érkeznek! Szeretném megköszönni barátainknak itt Szlovákiában, hogy lehetőséget adtak fiatal sztárjainknak a ragyogásra. A meleg vendégszeretettől a kiemelkedő helyszínekig - itt minden a legmagasabb színvonalú volt. És nagy köszönet az 1,300 önkéntesnek! Elkötelezettsége és szenvedélye elengedhetetlen volt az EYOF sikeréhez, és ez a hét nem lett volna lehetséges Ön nélkül" - jelentette ki az EOC elnöke.

Felszólalt Jan Nosko is, Besztercebánya polgármestere, aki a sport összetartóerejét emelte ki.

Az Európai Olimpiai Bizottság beszámolója alapján több mint 2,000 fiatal sportoló vett részt tíz sportágban a nyári EYOF-on 2022-ben, közel egyenlő arányban: 1,128 lány és 1,126 fiú versengett.

A záróünnepség egyik hagyománya, hogy átveszi a stafétát a következő szervező, jelen esetben a szlovéniai Maribor képviselője. Az EYOF-okat kétévente, páratlan években rendezik, de mivel egy évvel elhalasztották a tokiói olimpiát, a két esemény egybeesett volna 2021-ben, ezért tolták idénre a besztercebányai fesztivált, amin 48 ország mintegy 2300 sportolója vett részt. Jövőre, 2023-ban július 23. és 29. között rendezik a déli szomszédaink a nyári EYOF-ot. Előtte azonban Olaszország várja Európa legjobb ifjúsági korú téli sportolóit: a 2023-as téli fesztivál Friuli-Venezia Giuliában kerül megrendezésre.

Így, ha jelképesen is, de levonták az EOC lobogóját, kialudt a láng Besztercebányán, búcsúzik Szlovákia.

A magyarok 24 éremmel a nemzetek között az 5. helyen végeztek. Minden idők – holtversenyben Belgráddal – 3. legeredményesebb EYOF-eseményét zártuk Győr és Párizs után.

Köszönjük Besztercebánya! Köszönjük magyar fiatalok! Találkozunk 2023 júliusában, Mariborban...

A magyar dicsőségtábla itt, a nemzetek közti éremtábla ide kattintva található.

Frissülő képgalériánk itt böngészhető.

(Fotó: MOB/Szalmás Péter)