Budapesten rendezik márciusban a kardvívók olimpiai kvalifikációs viadalát

Budapesten rendezik márciusban a kardvívók olimpiai kvalifikációs viadalát

2021. 01. 26.
Megosztás


A Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) döntött a még hátralévő olimpiai kvalifikációs vívóversenyek helyszíneiről.

A kardozók utolsó kvalifikációs állomását Budapesten rendezik március 10. és 14. között. A magyar férficsapat már korábban megszerezte az olimpiai részvétel jogát a világkupasorozat befejező állomása előtt, a hölgyek számára azonban nagyon fontos lesz a csapatok versenye. Márton Annáék a kvalifikációs pontverseny 5. helyén állnak 24 pont előnnyel Ukrajna előtt, ami jelen pillanatban a kontinens jogán olimpiai kvótát ér.

Nehezebb feladat előtt állnak a férfi párbajtőrözők, hiszen az utolsó világkupaviadalnak az oroszországi Kazany ad otthont. Siklósi Gergelyék csupán 3 ponttal állnak az oroszok előtt a 6. helyen, a pontverseny még kvótát érő pozíciójában. Helyzetüket tovább bonyolítaná, ha Korea helyet cserélne az utolsó viadalon Ukrajnával, és felkapaszkodna a 4. helyre, akkor így a magyar csapat lemaradna az olimpiáról, mert ekkor az ukránokra szállna a kontinens jogán a kvóta. Ebben az esetben is lesz magyar párbajtőröző a férfiak egyéni olimpiai mezőnyében, mert Siklósi Gergely a ranglistán kvótát érő helyen áll. A párbajtőrözők vk-viadalának időpontja március 19-23.

A tőröző hölgyek csapat-kvalifikációja már korábban befejeződött, a magyar együttes megszerezte az olimpiai részvétel jogát.

Európának még egy kvótaszerző versenye lesz, a madridi egyéni kvalifikációs viadal (április 17-18.), ahol az egyes fegyvernemek győztesei olimpiai indulási jogot szereznek. Magyarország női párbajtőrben és férfi tőrben tervezi versenyző indítását.

A tokiói Magyar Csapat létszámának alakulása itt követhető.

(MOB; fotó: MTI/Illyés Tibor)