Busa andrea feherben

Büszkék a kick-boxosok, amiért Krakkóban a Team Hungary tagjai lehetnek

2023. 06. 13.
Megosztás

Sajtótájékoztatót tartott a Magyar Kick-box Szövetség, amelyen – több témát érintve – Galambos Péter elnök a 3. Európa Játékokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: „„Büszkeséggel tölt el, hogy az utazó magyar csapat tagjai lehetünk, és az is, hogy ehhez versenyzőink révén mi is hozzátehetjük a magunkét”.

Június 16-18-án, péntektől vasárnapig rendezik a budapesti BOK Sportcsarnokban a 28. Magyar Kick-box Világkupát, amely az esztendő egyik legrangosabb eseményének ígérkezik, a 2028-as olimpiai részvételre hajtó sportágban. Utóbbi felé a kick-box jó úton jár, hiszen történetében első ízben ott lesz a nyári Európa Játékokon. Az Európai Olimpiai Bizottság égisze alá tartozó lengyelországi eseményre kilenc(!) magyar versenyző kvalifikált, akiktől érmek és aranyérem megszerzését is várja a Magyar Kick-box Szakszövetség vezetése.

A BOK Sportcsarnokban péntektől vasárnapig sorra kerülő 28. Magyar Kick-box Világkupán rekordlétszám, 43 ország több mint 2000 sportolója lép tatamira és száll ringbe. „Nagyon készülünk, mert szeretnénk megmutatni a világnak, hogy mi képesek vagyunk a versenyrendezés területén is tartani a megszokott magas színvonalat, sőt, megpróbálunk még rátenni egy lapáttal" – mondta Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke.

Sajtótájékoztató kondár anna király istván galambos péter fésű lajos
Magyar Kick-box Szövetség

A kick-boxosok évtizedekig csak álmodozhattak az olimpiáról. Az álom azonban mostanra elérhető távolságba került. 2021-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság teljes jogú sportágnak fogadta el a kick-boxot. Ezt követően, az Egyesült Államokból útjára indult küzdősport bemutatkozhatott a 2022-es Világjátékokon: az alabamai Birminghamben pedig Boros Petra és Pálfi Viktória révén két magyar is jelen volt. Ugyancsak az USA ad otthont a 2028-as olimpiának, ahol a kick-box egyike a „shortlist”-en bennmaradt sportágaknak, amelyek közül néhány, a rendezők jóvoltából bekerülhet az ötkarikás programba.

Az olimpiai család egy rendezvényén ugyanakkor már idén júniusban ott lesz a kick-box. Az Európai Olimpiai Bizottság égisze alá tartozó, Krakkóban és agglomerációjában zajló Európa Játékokon debütál a sportág.

A magyar kick-box hagyományosan a világ élvonalába tartozik, ezt sportolóink bizonyították az Európa Játékok előtt is: a multisport eseményre kilenc hazai klasszis szerzett kvalifikációt! „Büszkeséggel tölt el, hogy az utazó magyar olimpiai csapat tagjai lehetünk és az is, hogy ehhez versenyzőink révén mi is hozzátehetjük a magunkét" – hangsúlyozta Galambos Péter.

A kvótaszerzők között van a tíz világbajnoki címével a sportág világrekorderének számító Kondár Anna, akárcsak a szintén rendkívül rutinos, sokszoros vb- és Eb-győztes Veres Richárd. További négy versenyzőnk vallhatja magát világbajnoknak, hiszen Busa Andrea, Fésű Lajos, Száraz Gergő és Bálint Martin is állt már vb-n a dobogó tetején.

Szaraz gergo feherben
Magyar Kick-box Szövetség

A magyar kick-boxosok egy héten át Lengyelországban edzőtáboroznak az Európa Játékok előtt és menetből érkeznek majd a versenyre, ahol remélhetőleg kitart a lendület.

„Azt gondolom, hogy valamennyi sportolónk képes arra, hogy bejusson a legjobb négybe, ami már érmet jelentene, de bízom abban is, hogy lesz köztük olyan, aki egészen a döntőig, és utána az aranyéremig menetel" – bizakodott az MKBSZ elnöke.

(MKBSZ)