Csanádis legendák a Csanádiban

Csanádis legendák a Csanádiban

2021. 11. 18.
Megosztás


Hosszú idő után rendeztek ismét Sportfórumot a Csanádi Árpád Sportiskola, Általános Iskola és Gimnáziumban. A tavalyi évben a pandémia miatt elmaradtak ezek a rendezvények, idén azonban tudtak vendéget hívni az Őrnagy utcai iskolába. És a vendég(ek) kilétén nem is kellett sokat gondolkozniuk, hisz az idei tokiói olimpián ismét kitettek magukért az iskola volt tanulói. Lőrincz Tamás olimpiai bajnok birkózó, Lőrincz Viktor olimpiai ezüstérmes birkózó és Módos Péter, a kötöttfogású birkózók szövetségi kapitánya (nem mellesleg maga is olimpiai bronzérmes birkózó) a 2000-es évek elején volt a zuglói iskola diákja. Gyakorlatilag kijelenthető, a Csanádiból indult a karrierjük, amely olimpiai-, világ- és Európa-bajnoki érmek sokaságában teljesedett ki. Ezek után érthető módon örömmel vették a zuglói iskola meghívását.

„Életünk legfontosabb szakaszában voltunk csanádis diákok – mondta Lőrincz Tamás –, és sosem felejtjük el azt a sok segítséget, amit a tanárainktól kaptunk. Ezért örökké hálásak leszünk nekik.”

A három sikeres birkózó a Sportfórumon nemcsak zuglói múltjáról és a diákéveiről, hanem az olimpiák hangulatáról, a tokiói sikerekről és annak fogadtatásáról, illetve jövőbeni terveiről is beszélt a mai diákoknak. Módos Péter elmondta többek között, hogy utánpótlás és felnőtt korosztályban egymást követik a világversenyek, de a magyar birkózósport számára a legkiemelkedőbb esemény a jövő évi budapesti Európa-bajnokság lesz. 2023-ban pedig már újra olimpiai kvalifikációs világbajnokságot rendeznek, amelyen jó lenne a Lőrincz testvérekhez hasonló jó eredményt elérni. Lőrincz Viktor természetesen nekivág a párizsi olimpiáig vezető rögös és nehéz útnak, mert szeretne még egyszer megpróbálkozni az olimpiai aranyérem megszerzésével. Lőrincz Tamás viszont a tokiói arannyal végleg befejezte sportpályafutását, ám civilben sem szeretne elszakadni kedvenc sportjától, a birkózástól, de hogy milyen szerepet vállal majd, azt még nem tudja.

A Csanádiban nagy hagyománya van a kiemelkedő sportsikereket elért egykori diákok meghívásának. És nagy hagyománya van annak is, hogy a termeiket a magyar olimpiai mozgalom kiemelkedő alakjairól nevezik el. Lőrincz Tamásról például az alagsori kis tornaterem lett elnevezve, így lesz helye annak a címeres birkózómeznek is, melyet az olimpiai bajnok sportoló adományozott egykori iskolájának.

(MOA/Riersch Tamás)