Csapatkvótáért küzdenek Dohában a magyar indulók

Csapatkvótáért küzdenek Dohában a magyar indulók

2012. 05. 09.
Megosztás

A magyar csapatkvótáért száll harcba Lovas Petra és Jakab János az asztaliteniszezők utolsó olimpiai kvalifikációs versenyén, a csütörtöktől vasárnapig sorra kerülő dohai világselejtezőn.

Az már eldőlt, hogy egyesben csak a már korábban indulási joghoz jutott Póta Georgina és Tóth Krisztina, illetve Zwickl Dániel és Pattantyús Ádám állhat majd asztalhoz Londonban, de amennyiben Lovasék sikerrel járnak a katari fővárosban, a magyar válogatottak a csapatversenyben is ott lehetnek az ötkarikás játékokon.

Alapesetben a nőknél az első hat, a férfiaknál pedig az első kilenc hely ér majd kvótát Dohában, de ezek a számok változhatnak. A lebonyolítás szerint a résztvevőket csoportokba sorsolják, ezek első két helyezettje jut tovább az úgynevezett progresszív kieséses szakaszba, a legjobb 32 közé, ahol minden helyezést eldöntenek.

Az olimpiai csapatversenyen a hat földrész legjobbja (az idei világbajnokságon nyújtott teljesítmény alapján, feltéve, hogy 3, 2 vagy 1 játékosa korábban már kvótát szerzett), a rendező ország, valamint az egyesekben legtöbb játékost adó kilenc nemzet vehet részt. Amennyiben kilencnél több nemzet felel meg a kvalifikációs szabályoknak, akkor a csapat-vb-n kialakult rangsor dönt. Dortmundban a magyar nők a 11., a férfiak pedig a 17. helyet szerezték meg.

Lovas az 52 dohai résztvevő közül a harmadik legjobb világranglistás helyezéssel (71.) rendelkezik, a papírforma alapján tehát jó esélye van a kvótaszerzésre, míg Jakab 129. helyével a huszadik a 69 fős mezőnyben, neki bravúrra lesz szüksége.

Az első forduló csoportjainak beosztása férfiak nők

(Forrás. MTI)