Cseh Veronika szenior világbajnok a Tájkerékpár vb középtávján

Cseh Veronika duplázott

2012. 08. 25.
Megosztás

A középtávú versenyek után az eliteknek és a junioroknak pihenőnapjuk volt a veszprémi tájkerékpáros világbajnokságon, a szeniorok azért nyeregbe pattantak, hogy megküzdjenek a legrövidebb, sprint távokon Balatonalmádiban.

A pályák részben a település utcáin, részben az ezek fölé magasodó hegyek erdeiben vezettek, sok rövid, főleg trükkös útvonal-választási lehetőségeket kínáló átmenetekkel. A terep adottságainak következtében kevesebb versenyzőnek kellett defekt miatt feladnia ezen a napon a versenyt, hiszen itt nem leselkedtek kökény és vadrózsa tüskék olyan mennyiségben a gumikra, mint az első két napon.

Számunkra a legnagyobb hír, hogy Cseh Veronika (24:15) a középtáv után ma is nyert a nők 40-49 éves kategóriájában majd’ három perccel verve a másodikat, Verka Parizkovát (CZE, 27:00), ami egy huszonnégy perces pályán nagyon nagy különbségnek számít! A harmadik helyen Susana Pontes (POR, 27:56) végzett.

A nők 50-59 éves kategóriájában a szerdai második, Charlotte Somers-Cocks (GBR, 23:57) nyert az előző napi győztest, Carolyn Jacksont (AUS, 25:14) a második helyre szorítva. Angela Brand-Barker (GBR, 26:21) jött be a harmadik helyen. A magyar színeket képviselő Kármán Kati (33:14) két kisebb útvonal-választási hiba következtében tizedikként futott be.

A hölgyek 60-as kategóriájában Birgit Hausner (DEN, 28:04) imponáló fölénnyel nyert Birgit Olsen (DEN, 34:14) előtt, aki viszont csak másodpercekkel előzte meg a harmadik Licia Kalcich-et (ITA, 34:28).

A 40-49 éves férfiak kategóriájában szoros volt a verseny, de ugyanazok végeztek az első öt helyen, mint az előző nap, csak a sorrendet permutálták: Killian Lomas (GBR, 22:01) lett a világbajnok a szerdai negyedik helye után, Ales Linhart (CZE, 22:27) előtt. A középtávon a szerdán első két helyen végzett cseh testvérpárból most Miroslav Rygl (CZE, 22:55) visszaszorult a harmadik helyre, és Jaroslav Rygl (CZE, 23:20) a negyedikre. A legjobb magyar, Paulovits László (25:18) kilencedik helye szép eredmény az erős mezőnyben.

A legnépesebb mezőny a férfi 50-es kategóriában jött össze, és ők vívták a legkiélezettebb csatát is. Az első három helyezettet csak sovány másodpercek választották el egymástól: Dietmar Dörfler (AUT, 21:09) csak három másodperccel „nyomta le” az előző napi győztes Jean-Charles Laleveet (FRA, 21:12), akit Per Gustavsson (SWE, 21:46) követett. Jankó Tamás (24:55) tizedik helye jelenti a legjobb magyar eredményt a több mint ötvenfős mezőnyben.

A 60 évesek közt Zdenek Laciga (CZE, 21:13) győzött Rob Garden (NZL, 21:55) előtt, akit Risto Orpana (FIN, 22:54) követett. Boros Zoltán (28:00) tizenkettedik helyen kerekezett át a célvonalon.

Négy induló volt a hetven év felettiek kategóriájában, ahol Herbert Lackner (AUT, 34:51) csak két perccel előzte meg a középtáv győztes Raimo Laitinent (FIN, 36:40), ami ebben a kategóriában nagyon szoros eredménynek számít.

A versenyzőktől sok pozitív visszajelzés érkezett a rendezésről. Tálas Sándornak, a versenybizottság alelnökének például a francia csapat tagjai külön gratuláltak a jó versenyek mellett az eddigi világbajnokságok közül kiemelkedően jó hangulathoz és az eredményhirdetések méltóságteljes ünnepélyességéhez.

Ami a folytatást illeti, nagy várakozással nézünk a váltóversenyek elé, amit Öskü környékén rendeznek meg. A dimbes-dombos, jórészt nyílt terep nagyon látványos küzdelmeket ígér, még ha sok tüske leselkedik is a fűben megbújva a kerékpár gumikra!

(Forrás: Tájékozodási Futó Szövetség)