Szabó Gabriella legboldogabb születésnapja

Csipes Kovács, Kozák és Fazekas versengésére számít az 500 méteren és nem tart a „szerb vonaltól”

2013. 01. 08.
Megosztás

Csipes Ferenc olimpiai bajnok kajakozó szókimondó sportoló hírében állt és később edzőként is ugyanaz maradt.

Egyesek szerint olykor lehetne egy kicsit kevésbé nyers, mások meg úgy vélik, hogy néhanapján jól tenné, ha előbb tízig számolna, és csak azután nyitná ki a száját. Ő viszont makacsul kitart amellett, hogy egyenes kérdésre csak ugyanolyan nyílt választ lehet adni. Ezért sem fontolgatta a szavait, amikor a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársa először is arról érdeklődött, hogy ugye nehezen viseli a Honvédnak búcsút mondó Kozák Danuta hiányát?

„Kevésbé, mint gondolnák – vágta rá. - Nem maradtam nagyágyúk nélkül, továbbra is ütőkártyák vannak a kezemben, mert mi Kovács Katalin és Szabó Gabriella, ha nem egy-egy ász. A jót és a rosszat is meg lehet szokni, minden csak idő kérdése. Az elintézés módja persze nem dobott fel, de nem is bosszantott fel túlságosan. Talán azért nem, mert tudtam és ma is tudom, hogy amit Danuta forszírozott, azt jelenleg egyetlen vetélytárs klubban sem tudják sebtében megoldani. Bárhová is igazol, ott a befogadó egyesületnek azonnal két jó fizetés fedezetét kell előteremtenie, egy méregdrága kísérő motorcsónakot és ez csak a jéghegy csúcsa. De ez már nem az én gondom. Örülök annak, hogy edzőként úgy tudtam a sorsát irányítani, hogy ma világ-és Európa-bajnoki győzelmekkel és két olimpiai bajnoki aranyéremmel büszkélkedhet.” – nyilatkozta indulatoktól mentesen Csipes Ferenc, akinek a csapatából Londonban nem csak Kozák Danuta, hanem Kovács Katalin és Szabó Gabriella is olimpiai bajnok lett.

Csipes „paklijából” nem csak Danuta hiányzik, hanem a lánya, a 2011-ben kétszeres világbajnok Tamara is, aki egyszerre csak mindent megelégelt maga körül, legfőképpen azt, hogy nem került be az olimpiai csapatba.

„Kevesebb versenyzőnek kevesebb hely kell az uszodában, ahol minden pályáért tülekedni kell, és a konditeremben is, ahol a gépeknél újabban kisebb a sorbaállás. Szavamra mondom, hogy eközben a légkör is családiasabb lett.”

Tavaly ősszel annak ment híre, hogy Tamara és a férje csak a szükséges hivatalos papírokra vár, és amint a dokumentumok a kezükben, az első járattal elrepülnek Ausztráliába. Miért is nem történt meg ez?

„Ezt Tamarától kellene megkérdezni. Én csak azt tudtom, illetve azzal kell szembesülnöm, hogy az edzőterem felé se néz, mintha soha nem kajakozott volna. Nekem úgy tűnik, hogy az indulást két-három hónappal el kellett halasztaniuk.”

Kozák Danuta és Csipes Tamara nélkül a Honvéd szegényebb és a korábbinál kevésbé ütőképes szakosztály lett. Igaz, vagy csak mendemonda, hogy Horváth Gábor szakosztály igazgatóval együtt megkísérelték leigazolni a négyesben olimpiai bajnokságot nyert 32 esztendős Fazekas-Zur Krisztinát?

„Tárgyaltunk vele, de eddig még nem jutottunk közös nevezőre. Kriszti jó versenyző, helye volt a négyesben, de abban a két – két és fél hónapban, amit az olimpia előtt velünk együtt töltött, sok segítséget kapott, amire rá is szorult. Úgy is fogalmazhatnék, hogy ráfért egy kis magyar „tuningolás”. Még nem kaptunk egyértelmű választ tőle, de úgy tudom, hogy a szintén ajánlatot tevő győriek sem. Azt azért nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy Fazekas az év nagy részében az Egyesült Államokban él, így idehaza edzőpartnerként aligha lehet számolni vele.”

Ha Janics és a szerb szövetség megoldást talál – amelynek eshetőségét nem lehet kizárni - akkor a 2013-as idénynek az lesz a nagy újdonsága, illetve a magyarok nem kis bosszúsága, hogy a háromszoros olimpiai bajnoknő, miként a csalódott Benedek Dalma is csapattársból egyszerre csak ellenféllé válik, mi több: ádáz vetélytárssá.

„Nem nagyképűsködök, amikor azt mondom, hogy nekünk nem kell félnünk a „szerb vonaltól”. Natasa aligha lesz még egyszer aranyérmes az 500 méteren. A 200-on talán még boldogul, de abban sem vagyok olyan biztos. Az 500-on a hazai elsőségért szerintem Kovács, Kozák és Fazekas-Zur verseng majd a legnagyobb eséllyel, és aki a legjobb lesz közülük, annak a nemzetközi mezőnyben sokkal inkább a legjobb némettel kell majd megküzdenie, mint Janics Natasával vagy Benedek Dalmával. Annyit azért hozzátennék, hogy a végiggürcölt olimpiai esztendő után az idén nem akarom még egyszer a végsőkig kifacsarni a versenyzőimet!”

A három olimpiát megjárt és kétszer győzelmet arató Kovács Katalin – Janics Natasa kettős eddigi fényes szereplése tehát már a múlt dicsősége, ahogy a Kozák Danuta és Szabó Gabriella alkotta másik sikerpáros is felbomlott. A jövő ezek után várhatóan azé a kettősé, amelyben Kovács Katalin és Szabó Gabriella próbálja majd a magyar hegemóniát továbbvinni?

„Előbb annak kell kiderülnie, hogy Kovács képes-e megnyerni egyesben az 500-as válogatót vagy sem, mert a páros építésének ennek fényében kell elkezdődnie. Arra az elsőként felvetett kérdésre pedig, ami úgy szólt, hogy ugye nehezen viselem Kozák Danuta távozását, a mostani rögtönzést követően a választ igazából a 2013-as világbajnokság 500-as döntője után, a befutónál látottak alapján szeretném - még egyszer - megadni.”

(Forrás: Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter)