Atlétikai vb - Férfi 20 kilométeres gyaloglás

Csütörtökön elkezdődik az atlétika is

2024. 07. 31.
Megosztás

Az első versenynapon a 20 kilométeres gyaloglás szerepel a programban – magyar indulókkal.


Pörög az olimpia programja, a gyakorlatban kerek egy hete zajlanak már a sportesemények, és csütörtökre hivatalosan is a hatodik napba lépünk: ideje, hogy a sportok királynője, az atlétika is megmutassa magát.

A sportág alapvetően a Stade de France-t veszi birtokba, ám természetesen a gyaloglás és a maraton más tészta. Csütörtökön éppen a 20 km-es gyaloglással kezdődik a műsor, ebben a számban ketten-ketten indulnak az összesen 18 fős magyar atlétika-küldöttségből: Venyercsán Bence, illetve Madarász Viktória és Récsei Rita.

Atlétikai vb - Nõi 35 kilométeres gyaloglás
MTI/Vasvári Tamás

A történelmet tekintve a magyar atlétika 39 érmet, benne tíz aranyat szerzett eddig az olimpiákon, ám a sportági szakszövetség konkrét helyezésbeli elvárásokat nem fogalmazott meg. Ugyanakkor a legjobb eredményre reálisan a kalapácsvető Halász Bencének van esélye, ő pénteken lép dobókörbe.

„Lehetőségeinket maximálisan kihasználva alakítottuk ki az utazó delegációt, legfontosabb, hogy mind a húsz kvalifikált atlétánk komfortosan érezze kint magát – mondta Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke. – Tekintettel arra, hogy már a kvalifikációs időszak megmutatta, mekkora a konkurencia, elfogultság nélkül állíthatom, sportolóink a kijutással hatalmas tettet hajtottak végre!

Az olimpián nincs még egy olyan sportág, mint az atlétika, biztos vagyok benne, hogy egészen elképesztő, sokáig felejthetetlen versenyeket láthat majd a közönség, olyanokat, amelyeken sokszor elképzelhetetlenül kis különbségek döntenek majd el helyezéseket. Hogy ebben az őrületes harcban hol végeznek majd a mieink, megjósolhatatlan, éppen ezért konkrét elvárások a helyezésekkel kapcsolatban nincsenek – amennyiben egyéni legjobbjaikhoz közel teljesítenek, vagy adott esetben megdöntik azokat, már elégedettek lehetünk.”

Gyulai Memorial
MTI/Vasvári Tamás

A MASZ azt is megjegyezte: „Párizs fontos állomás, de nem cél, hanem eszköz, eredményesség tekintetében változatlanul a 2026-os birminghami Európa-bajnokság, és a 2028-as Los Angeles-i olimpia a fő cél, mindent ennek szemüvegén keresztül nézünk”.

Ennek megfelelően a csapat fele olimpiai újonc.

- - - - - - - - - -

Szurkolói Klub a Kopaszi-gáton!

A siker bennünk van! A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja július 26-án nyílik a Kopaszi-gáton a Kopaszi Kertben, ahol korábbi olimpiai bajnokok szakértő hozzászólásai színesítik az eleve izgalmas, magyar érdekeltségű sporteseményeket.

A MOB érdekes kerekasztal-beszélgetésekkel, izgalmas programokkal, a közös drukkolás élményével várja a rajongókat, ráadásul az olimpiáról hazatérő sportolók egy része is egyenesen a klubba jön, hogy itt számoljon be először első kézből az élményeikről.

Az eseményhez természetesen a Magyar Olimpiai Bizottság stratégiai partnerei is csatlakoznak – kísérő programokkal, extra élményekkel. A délutánok, esték házigazdája Fazekas Erzsébet és Léderer Ákos lesz.

A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja a Kopaszi Kertben július 26. és augusztus 11. között tart nyitva minden nap 13.00 és 23.00 óra között.