Kozák Danuta ismét behúzta az egyest

Csütörtöktől olimpiai pontokért küzdenek judósaink Prágában

2020. 11. 18.
Megosztás


Csütörtökön kezdődik a 2020. évi judo Európa-bajnokság Prágában. A kontinensviadalra a nevezési lista szerint 40 ország 355 judósát várják, közöttük 11 magyart.

A rutinosabb versenyzőink közül ezúttal többen távol maradnak. Nem lesz ott a viadalon Csernoviczki Éva, Ungvári Miklós és testvére, Attila sem – ők nem vállalták a részvételt. Özbas Szofi könyök-, Gercsák Szabina pedig combsérülése miatt nem utazik a cseh fővárosba.

Pedig az Eb-n értékes olimpiai kvalifikációs pontokat lehet begyűjteni, így különösen fontos lesz a jó szereplés a pillanatnyilag olimpiai kvótahelyen álló Karakas Hedvig (57 kg), Tóth Krisztián (90 kg), Cirjenics Miklós (100 kg), Pupp Réka (52 kg) és Szabó Frigyes (73 kg) számára.

Két fiatal magyar judós, Sipőcz Richárd (+100kg) és Szigetvári Mercédesz (+78kg) sem mondott le arról, hogy kvalifikációs pontjait gyarapítsa és bekerüljön a kvótások közé. A magyar válogatott létszáma jelenleg még nem teljes ahhoz, hogy az olimpián részt vehessen a csapatversenyben, ehhez Mercédesznek kellene minél előrébb végeznie az Eb-n, ezzel közel kerülve az olimpiai részvételhez.

Sipőcz Richárd az elmúlt napokban Európa-bajnoki címet szerzett a juniorok és az U23-asok között, Nagy András sportigazgató szerint Prágában is meglepetést okozhat a felnőttek között.

A többiek, így Szegedi Dániel (66 kg), Tóth Benedek (81 kg), Gőz Roland (90 kg) és Vég Zsombor (100 kg) számára különösebb teher nélküli lehetőséget ad Prága, egy „nagy” versenyen bemutatkozni a felnőttek között.

Az Európa-bajnokság műsora és a magyar indulók:

10:00: selejtezők
16:00: érmes mérkőzések, döntők

November 19., csütörtök

Férfiak, 66 kg: Szegedi Dániel
Nők, 52 kg: Pupp Réka
Nők, 57 kg: Karakas Hedvig

November 20., péntek

Férfiak, 73 kg: Szabó Frigyes
Férfiak, 81 kg: Tóth Benedek

November 21., szombat

Férfiak, 90 kg: Tóth Krisztián
Férfiak, 100 kg: Cirjenics Miklós
Férfiak, +100 kg: Sipőcz Richárd
Nők, +78 kg: Szigetvári Mercédesz

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)