Darts-vb: Nem lesz holland döntő a vb-n

Darts-vb: Nem lesz holland döntő a vb-n

2012. 12. 31.
Megosztás

Michael van Gerwen 6–4-re legyőzte James Wade-et a darts-világbajnokság elődöntőjében, ezzel bejutott a fináléba.

Mindkét játékos vezetett a találkozón, a holland Van Gerwen azonban magabiztosabban dobott, a sokat rontó Wade így nem tudott fölé kerekedni.
Az első szettben 2–2 volt az állás négy játék után, majd egy 105-ös kiszállóval Wade nyerte a játszmát. Ezután jött a holland henger: Van Gerwen úgy nyerte meg a következő három szettet, hogy játékot sem veszített (3–0), átlagban pedig 100 fölött voltak dobássorozatai. A 23 éves holland ráérzett azokra a duplákra, amelyek az első szettben nem mentek neki, Wade pedig egyre többet hibázott.
A brit versenyző az ötödik szettre összeszedte magát, és az első két játékot remek kiszállókkal behúzta, majd Van Gerwen – akinek a torna legtöbb 180-ja volt a meccs előtt (34) – ismét zseniális produkciót húzott elő a cilinderből: a vb-n másodikként kilenc nyílból nyert játékot. Az ötödik játszma negyedik játékát is ugyanígy megnyerhette volna, ám utolsó dobását elrontotta, ennek ellenére egyenlíteni tudott. Az ötödik játékot Wade nyerte, így a szettek arányát tekintve felkapaszkodott 3–2-re.
Van Gerwen folytatta magabiztos játékát, 5–3-nál befejezhette volna a találkozót, ám ekkor még szépíteni tudott Wade, 5–4-nél már nem volt menekvés, a holland játékos behúzta a 10. szettet, ezzel döntőbe jutott.

A másik ágon Phil Taylor és Raymond van Barneveld (a képen) mérte össze tudását a döntőbe kerülésért.
Az angol Phil Taylor 6:4-re nyert Raymond van Barneveld ellen az elődöntőben.
Korunk két legjobb dartsosának tartott játékos csapott össze Phil Taylor és Raymond van Barneveld személyében, nem véletlen, hogy a mérkőzést a sportág el Clásicójaként harangozták be.
Sokáig úgy tűnt, hogy a nagy csatát remélőknek csalódniuk kell, Taylor egyértelműen ellenfele fölé nőtt, de aztán kiderült, hogy ő is csak ember, így azért maradt izgalom a végére. A 13-szoros világbajnok angol 3:0-ra nyerte meg az első szettet, majd a második is az övé lett, bár a nullázást ekkor már elkerülte Van Barneveld. A holland ezt követően szépíteni tudott, de a következő három szettet megint csak Taylor nyerte meg, egy lépésre került tehát a finálétól.
A hetedik szettben Taylornak két nyila volt a meccs lezárásához, ám hibázott, Van Barneveld pedig élt a lehetőséggel, és 5:2-re szépített.
A Barney becenévvel illetett 45 éves németalföldinek ez akkora lökést adott, hogy egy 3:0-s szettel még tovább csökkentette hátrányát (5:3).
Taylor összeszedte magát, brékkel nyitott, de aztán Van Barneveld egy fantasztikus kiszállással (kétszer a piros bullba talált) megnyerte a kilencedik szett második legjét. Ezután 2:1-re fordított, majd Taylor egalizált (2:2), de végül a holland örülhetett, így 5:4-re csökkent az angol előnye.
A feltámadás azonban elmaradt, Taylor egy dupla 16-ossal 3:1-re megnyerte a 10. szettet, így 6:4-es győzelmének köszönhetően 2010 után újra döntőt játszhat a PDC darts-vb-n.

Taylor ellenfele a keddi döntőben egy másik holland játékos, Michael van Gerwen lesz.

PDC DARTS-VB, LONDON
ELŐDÖNTŐ:
Phil Taylor (angol)–Raymond van Barneveld (holland) 6:4
Michael van Gerwen (holland)–James Wade (angol) 6:4

(Forrás: NSO)