73592 1

Debrecenben csütörtökön kezdődik a 3x3-as kosárlabda olimpiai kvalifikációs torna

2024. 05. 16.
Megosztás

A magyar férfi és női 3x3-as kosárlabda-válogatott Debrecen főterén, a Nagytemplom előtt felállított stadionban mérkőzik meg a még szabad három olimpiai kvóta valamelyikének megszerzéséért.

A szakágban ez az utolsó esély a párizsi ötkarikás kvóta megszerzésére. A helyzet igencsak emlékeztet a 2021-es kvalifikációs hajrára: akkor a magyar válogatottak épphogy lemaradtak a tokiói seregszemléről, a nők utolsó másodperces kosárral kaptak ki a döntőben, mint ahogy a férfiak is ott voltak a fináléban.

Ami a jelenlegi képet illeti, a férfiaknál az Egyesült Államok, Kína, Szerbia, Hollandia és a címvédő Lettország már megszerezte az olimpiai indulási jogot, a nőknél pedig Franciaország, Kína, az Egyesült Államok, Azerbajdzsán és Ausztrália rendelkezik kvótával.

A nőknél Földi Attila szövetségi kapitány együttese a D csoportba került Hollandia, Olaszország és Izrael mellé. A Böröndy Vivien, Kiss Virág, Papp Klaudia, Szabó Fanni összetételű csapat az izraeliekkel kezd csütörtökön 19.20 órakor. A válogatott – Böröndy Vivien, Mompremier Beatrice, Papp Diána, Szabó Fanni összeállításban – április közepén csak az elődöntőig jutott Hongkongban az első selejtezőn, ahonnan a tornagyőztes szerzett ötkarikás indulási jogot.

A férfi mezőnyben Csirke Ferenc szakvezető gárdája – Ivosev Tamás, Demeter Attila, Komma László és Uros Rosics – a B csoportban szintén Izraellel vívja az első meccsét, majd Puerto Rico és Ausztria következik. Itt elvileg mindhárom ellenfelet magasabban rangsorolják a magyaroknál.

Mindkét nemnél csoportonként az első két gárda jut tovább a vasárnapi negyeddöntőbe, s a zárónapon rendezik az elődöntőt, a bronzmérkőzést és a finálét is. A hajdúsági viadalról az első három-három együttes mehet majd az olimpiára.

Az olimpiai selejtező csoportbeosztása:

nők:
A csoport: Németország, Lengyelország, Ukrajna, Tunézia
B csoport: Kanada, Litvánia, Csehország, Chile
C csoport: Spanyolország, Japán, Egyiptom, Mongólia
D csoport: MAGYARORSZÁG, Hollandia, Olaszország, Izrael

férfiak:
A csoport: Litvánia, Svájc, Németország, Madagaszkár
B csoport: MAGYARORSZÁG, Ausztria, Puerto Rico, Izrael
C csoport: Franciaország, Kanada, Spanyolország, Egyiptom
D csoport: Mongólia, Belgium, Japán, Lengyelország

A magyarok csoportmérkőzései Debrecenben:

nők, D csoport:
május 16., csütörtök: Magyarország-Izrael 19.20; Magyarország-Hollandia 21.35
május 18., szombat: Magyarország-Olaszország 20.45

férfiak, B csoport:
május 17., péntek: Magyarország-Izrael 19.20; Magyarország-Puerto Rico 21.35
május 18., szombat: Magyarország-Ausztria 21.35

A negyed- és az elődöntőket, valamint a 3. helyért folyó küzdelmeket – ami egyben még olimpiai kvótát ér – május 19-én, vasárnap rendezik.