Debrecenben játszanak az utolsó 3x3-as kosárlabdakvótákért

2021. 02. 23.
Megosztás


Június 4. és 6. között Debrecenben talál majd gazdára az utolsó indulási jog a férfiaknál és a nőknél is a tavalyról idénre halasztott tokiói olimpia 3x3-as kosárlabdatornájára.

Az esemény keddi, online sajtótájékoztatóján Andreas Zagklis, a nemzetközi szövetség (FIBA) főtitkára jelentette be, hogy a cívisváros láthatja vendégül az utolsó selejtezőtorna mezőnyét. „Debrecen 2015 óta minden évben fontos helyszíne volt a 3x3-as kosárlabdának, és tavaly a pandémia utáni első nemzetközi versenynek is a magyar város adott otthont. Mindig magas színvonalú eseménynek lehettünk szemtanúi, a magyarok úttörő szerepet töltenek be a szakág népszerűsítésében" – indokolta a FIBA döntését a főtitkár.

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár kiemelte, a tavalyi évre tervezett közel 150 nemzetközi magyarországi sportesemény kétharmadát halasztani vagy törölni kellett, a mostani döntés azt mutatja, hogy a sport világa kezd éledezni és kezdi utolérni önmagát. „Fontos, hogy a sportszerető nagyvárosok el tudjanak hozni egy ilyen eseményt és annak pozitív hatásaiból tudjanak részesülni" – utalt arra az államtitkár, hogy ezúttal egy vidéki nagyváros ad otthont a viadalnak. Elmondta, mindig öröm, ha Magyarország nemzetközi sporteseményt szervez, de a munka nagy része most, a rendezés elnyerése után kezdődik. „A vírushelyzethez kötődően számos pluszfeladattal kell megküzdeni a rendezőknek, nagyon fontos, hogy a sportolók, a szakemberek, a résztvevők és a szervezők egészségügyi szempontból a lehető legbiztonságosabb környezetben tudjanak versenyezni" – jelentette ki Szabó Tünde, aki szerint Debrecen számtalanszor bizonyította már a sport iránti elköteleződését. Elmondta azt is, az esemény értékét növeli, hogy ebben a gyors, látványos és állandó akciókkal tűzdelt szakágban ez lesz az utolsó lehetőség az olimpiai kvótaszerzésre.

Papp László, Debrecen polgármestere úgy fogalmazott, sportesemények terén a város nagyot lép előre a rendezéssel, mert most először lesz lehetőségük olimpiai selejtezőt rendezni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy 2015-ben, amikor először rendeztek 3x3-as nemzetközi viadalt, még nem tudhatták, hogy a szakág hamarosan olimpiai sportág lesz. „Tavaly augusztusban a World Series-sorozat itteni állomását több mint tízmillióan követték figyelemmel szerte a világban, egy város életében az ilyen publicitás óriási lehetőség" – tette hozzá a polgármester. Elmondta, a többi között az idei vízilabda-világliga buborékos megrendezésével bizonyították, hogy a jelenlegi helyzetben is lehet biztonságosan sporteseményt tartani, és nagyon fontos, hogy mindenki egészségesen távozott Debrecenből. Hozzátette, az olimpiai selejtezőtornán megnövelt lelátóval várják majd a szurkolókat: amennyiben a járványhelyzet engedi, mérkőzésenként 2000 néző lehet majd jelen.

Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöke – aki a MOB Gazdasági Bizottságának vezetője is – kifejtette, komoly sportdiplomáciai erő kellett a rendezés elnyeréséhez, és nagyon bíznak abban, hogy 1964 (férfiak), illetve 1980 (nők) után ismét szurkolhatnak majd magyar kosárlabdázóknak az ötkarikás játékokon. „Szeretnénk, ha a lányok már egy héttel korábban, Grazban kivívnák az olimpiai szereplés jogát" – tette hozzá az elnök, aki szerint a magyar kosárlabdasport jól szerepelt a járvány időszakában is. „Fontos, hogy a rendezvényeken keresztül meg tudjuk mutatni magunkat a világnak" – jelentette ki a sportveztő, hozzátéve, idén öt az öt elleni U19-es lány, jövőre U17-es lány, 2023-ban pedig U19-es férfi világbajnokság is lesz a városban.

A szervezőbizottságtól Becsky István elnök elmondta, szervezés szempontjából az olimpiai selejtezővel felértek a csúcsra, és mindent meg fognak tenni azért, hogy minden résztvevő jó szájízzel távozzon majd Debrecenből.

Az ötkarikás játékok programjában a japán fővárosban debütáló szakágban mindkét nemnél 8-8 csapat lehet ott Tokióban, május 26. és 30. között pedig 20-20 válogatott csap össze Grazban az olimpiai kvalifikációs tornán. A grazi selejtezőn magyar részről csak a nők lesznek érdekeltek, akik csoportjukban Hollandiával, Észtországgal, Fehéroroszországgal és Srí Lankával találkoznak. Ezen a tornán három tokiói kvótát osztanak ki. Ezt követően kerül sor június 4-6-án Debrecenben arra a pótselejtezőre, amelyen a férfiaknál és a nőknél is az utolsó kvóta talál gazdára. Itt hat-hat gárda verseng, a magyar férfi és – ha Ausztriában nem szerez kvótát – a női együttes is szerepel majd.

A tokiói olimpiára a tervek szerint július 23. és augusztus 8. között kerül sor.

(MTI-MOB; fotó: MOB/Szalmás Péter)