AD105590

Diplomácia a sportban, sport a diplomáciában

2023. 05. 15.
Megosztás

Megtartotta első sportdiplomáciai konferenciáját a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága. A nagyszabású rendezvénynek a Bálna Budapest adott otthont, ahol a hazai és nemzetközi sportdiplomácia szakmai kiválóságai tartottak előadást a résztvevőknek.

A Sportállamtitkárság és háttérintézménye, a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt. közösen szervezte meg a „Diplomácia a sportban, sport a diplomáciában” című konferenciát, amelyen több száz diplomáciai szakember, sportvezető vett részt. A rendezvényt dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár nyitotta meg, aki elmondta, hogy új alapokra kívánják helyezni a magyar sportdiplomáciát, ezért egységes irányelveket alakítanak ki, amelynek fontos része a sportdiplomáciai szereplők közötti folyamatos információcsere. „Évente két ilyen szakmai konferenciát tervezünk megszervezni, ezáltal is lehetőséget biztosítva az ismeretszerzésre, a tapasztalatcserére és a közös gondolkodásra.”

A sportállamtitkár előadásában hangsúlyozta, hogy a hazai sportdiplomácia új szintre emeléséhez már minden feltétel adott. „Gondoljunk csak a világszintű magyar sportsikerekre, az elmúlt tizenhárom év világszínvonalú létesítményfejlesztéseire, vagy a hazai rendezésű kiemelt nemzetközi sporteseményekre – ezen területeken az élen járunk. Célunk, hogy a sportdiplomácia terén is hasonló sikereket érjünk el.” Dr. Schmidt Ádám szerint ehhez minél több magyar vezető tisztségviselőt szükséges bejuttatni a nagy nemzetközi szervezetekbe. „Ezt kétfélképpen tehetjük meg: egyrészt pályázati lehetőség útján, és ez esetben minden erővel segítenünk kell a magyar jelöltet. Másrészt pedig – a Külgazdasági és Külügyminisztériummal együttműködve – egy új, fiatal sportdiplomata generáció felépítésével, képzésével, azaz alulról felfelé építkezve.”

A konferencián előadóként jelen volt Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, aki a diplomácia és a sportdiplomácia kapcsolatáról, az aktuális nemzetközi és sportpolitikai kérdésekről beszélt. „A Külgazdasági és Külügyminisztérium sportdiplomáciai főosztálya 2018-ban alakult, amelynek két célja volt. Az egyik, hogy a meglévő jó kapcsolatokat tovább mélyítsük, a másik pedig, hogy ahol nem jó a kapcsolat, ott a sporton keresztül próbáljunk előre lépni. A sportra alapozva bizalmi viszonyt tudunk a későbbiekben kialakítani. Hiszen az emberek a politikát hideg fejjel végzik, ezzel szemben a sport az érzelmekre hat, amelynek hatására a bizalom építése sokkal könnyebbé válik.”

A Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi kapcsolatainak helyzetéről és alakulásáról Gyulay Zsolt elnök adott tájékoztatást. „Sűrű időszak a mostani, hiszen idén négy, jövőre, a párizsi olimpiával bezárólag további két multisport eseményen vesz részt a magyar csapat. Minden nemzetközi olimpiai esemény előkészítése, lebonyolítása rendkívül nagy feladatot jelent a MOB számára, szervezési és sportdiplomáciai szempontból egyaránt. Ezen kívül a nemzetközi szövetségek hazánkba érkező vezetőivel való kapcsolattartás terén is vannak protokolláris és diplomáciai feladataink. A nagykövetek állandó vendégek a MOB-nál, legutóbb például Franciaország magyarországi nagykövetével egyeztettünk a 2024-es párizsi olimpia kapcsán.”

Jon Ridgeon, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség vezérigazgatója a szervezet szempontjából vázolta fel a nemzetközi sportvilág aktualitásait a résztvevőknek. „Versenyzőként és sportvezetőként is jártam már Budapesten, az utóbbi időben főként a közeledő atlétikai világbajnokság miatt. A konferenciát megelőző napon, az atlétikai központban tartott 100 napos sajtótájékoztató után lehetőségem volt kipróbálni az új futópályát, és mondhatom, ez az egyik legkiválóbb, amin eddigi életem során futottam. A Nemzeti Atlétikai Központ egy fantasztikus létesítmény, amely méltó otthona lesz a világ harmadik legnagyobb sportrendezvényének.”

Dr. Fürjes Balázs, a NOB Brisbane 2032 Koordinációs Bizottság tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elvárásairól és a rendező városok érdekeinek összehangolásáról számolt be a 2032-es brisbane-i olimpia tükrében. „Sosem volt még ilyen szerencsés helyzetben az ország a sportdiplomáciai együttműködéseket tekintve, mint most. Minden szereplő nyitott, támogató és megoldásra törekvő, ami a nemzetközi színtéren óriási lehetőségeket tartogat a magyar sportdiplomácia jövője szempontjából. A sport egy összekötő híd lehet ebben a széttagolt világban.”

Berzi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség alelnöke a sportdiplomácia labdarúgásban betöltött szereperéről beszélt a jelenlévőknek. „A Magyar Labdarúgó Szövetség 2011 óta nagy hangsúlyt fektet a sportdiplomáciai kapcsolatok erősítésére. A jelenlegi, 2025-ig tartó stratégiánkban célul tűztük ki a már megszerzett sportdiplomáciai pozíciók megtartását, valamint a korábbinál még nagyobb presztízsű labdarúgó események rendezését. Ezen kívül a jövőben szélesíteni kívánjuk az Európán kívüli nemzetközi kapcsolatokat is.”

Németh Balázs, az atlétikai világbajnokságot szervező Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója és Gyulai Márton vezérigazgató-helyettes a Nemzeti Atlétikai Központ különlegességeiről, valamint a tervektől a megvalósításig bejárt útjukról számoltak be előadásukban. „Az atlétika a világ legelterjedtebb sportága, amelynek világbajnokságát a legnagyobb városokban szokták megrendezni, a legjelentősebb múlttal rendelkező szakszövetségek. Rendkívül büszkék lehetünk tehát, hogy a 2023-as vébének Budapest lesz a házigazdája, ez egy sporttörténelmi pillanat” – hangsúlyozta Gyulai Márton. „Legalább egymilliárd tévénézőre számítunk a világbajnokság ideje alatt, hiszen idén ennél nincsen nagyobb sportrendezvény a világon. A Nemzeti Atlétikai Központban pedig minden nap 35 ezer ember szurkolhat majd a világ legjobb atlétáinak. A létesítmény és az azt körülölelő szabadidőpark a vb után a budapestiek és a városba látogatók számára fog sportolási lehetőséget biztosítani” – zárta le az előadást Németh Balázs.