Dohában megnyitották a Strand Világjátékokat - 32 magyar sportolónak szurkolhatunk

Dohában megnyitották a Strand Világjátékokat - 32 magyar sportolónak szurkolhatunk

2019. 10. 12.
Megosztás

Szombat este hivatalosan is megnyitották a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének (ANOC) égisze alatt első ízben rendezett Strand Világjátékokat (World Beach Games) a dohai Katara Amfiteátrumban. Az eseményen 97 nemzeti olimpiai bizottság képviselteti magát a 206-ból. A multisport-esemény végén az ANOC a katari fővárosban tartja közgyűlését a jövő héten.

A megnyitón részt vett többek között a Katari Olimpiai Bizottság elnöke, Joaan bin Hamad bin Khalifa Al Thani, az ANOC ügyvivő elnöke, Robert Mitchell, valamint főtitkára, Gunilla Lindberg és a Magyar Olimpiai Bizottság első embere, Kulcsár Krisztián is.

A nyitóceremónián a katari szervezőbizottság főtitkára köszöntötte a fő tisztségviselőket, sportolókat, sportbarátokat és résztvevőket. Kihangsúlyozta, hogy az ilyen események jobban összehozzák az embereket, valamint megköszönte az ANOC-nak a közreműködést és a segítséget. A szervezők remélik, hogy méltó játékokat rendeznek, továbbá kiemelték a fenntartható szervezés fontosságát.

Robert Mitchell köszöntése után beszédében arra tért ki, hogy a katariak mindössze 3 hónap alatt remek környezetet varázsoltak és kiemelkedő partnerek voltak a szervezésben. A Strand Világjátékok elképzelése 2015-ben vetődött fel azzal a céllal, hogy csodálatos tengerparti helyszíneken rendezzenek akciódús strand- és vízisportokkal teletűzdelt multisport-eseményt a sportolóknak. Mitchell úgy vélte, hogy ez a látomás most valósággá fog válni Dohában. A sportvezető igazi történelmi pillanatról beszélt, továbbá kihangsúlyozta, hogy az ilyen eseményeknek a sportolók alkotják a lelkét. Beszéde végén az ANOC első embere megköszönte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság segítségét, a nemzeti olimpiai bizottságoknak pedig az aktív részvételt.

Ezt követően a bírók és sportolók eskütétele következett, a sort pedig az ország kultúráját a Strand Világjátékokkal összeszövő előadás zárta.

Az októberi multisport-eseményen 97 ország több mint 1230 sportolója méri össze erejét. A katari fővárosban 14 szakágban 350 érmet fognak kiosztani. Olyan sportágak - zömmel olimpiai sportágak nem olimpiai versenyszámai - szerepelnek Dohában, mint a 3x3 kosárlabda, a karate (kata), az aquatlon, sportmászás vagy a gördeszka.

A hazai érdekeltséget illetően 5 sportág 32 sportolójának szurkolhatunk, akik nyíltvízi úszásban, aquatlonban, strand-kézilabdában, karatéban és strandbirkózásban állnak rajthoz az eseményen.

A World Beach Games-ről részletes információk itt olvashatók.

A pénteki összefoglalónk itt, a szombati pedig ide kattinva olvasható.

(MOB, fotó: Olympic Channel)