Elnoksegi 18

Döntés a magyar küldöttség összetételéről, közgyűlés összehívásáról

2024. 07. 05.
Megosztás

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége a július 5-ei ülésén döntött a párizsi olimpián résztvevő magyar küldöttség összetételéről és döntött a szeptemberi tisztújító közgyűlés összehívásáról is.

Elnoksegi 19
MOB-Média/Szalmás Péter

Gyulay Zsolt az elnöki beszámoló elején gratulált dr. Wladár Sándor alelnöknek, amiért a Nemzet Sportolói közé javasolják, dr. Deutsch Tamás alelnöknek, amiért újra megválasztották a Sportegyesületek Országos Szövetsége első emberének, illetve dr. Kamuti Jenőnek, amiért az Egyesült Nemzetek Szervezete május 19-ét Nemzetközi Fair Play Nappá minősítette. A MOB-elnök tájékoztatást adott a szövetségekkel közös sportági konzultációkról, az olimpiai sport- és formaruhaátadásról, a sportdiplomáciai sikereket is hozó – Budapestre érkezett a NOB elnöke, Thomas Bach is – Olimpiai Kvalifikációs Sorozat budapesti állomásáról – melyen az Olimpiai Értékek Oktatási és Nevelési Program is bemutatkozott –, a nemzetközi olimpiai napi programokról, az Európai Olimpiai Bizottság bukaresti kongresszusáról, de mint kijelentette: „most már tényleg fókuszban az olimpia”.

Elnoksegi 14
MOB-Média/Szalmás Péter

A MOB elnöksége elfogadta a 2024. évi XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokon részt vevő magyar küldöttség összetételére vonatkozó javaslatot, és egyben felhatalmazást adott a MOB elnökének és a csapatvezetőnek, hogy a határozatával megállapított küldöttséget érintő, függőben lévő kérdésekben a határozat meghozatalát követően döntsön. Mint Fábián László csapatvezető elmondta, a jelenlegi 178 fős csapat még jó esetben néhány atlétával bővülhet, ez a szakemberek számát is érintheti, ezért a végleges összetétel csak később határozható meg.

Elnoksegi 16
MOB-Média/Szalmás Péter

A két alelnök mellett dr. Baji Balázs is köszönetet mondott a MOB-irodának a szervezőmunkáért, a szövetségekkel közös együttműködésért. Deutsch Tamás a klubok munkáját is méltatta, egyben kiemelte, hogy jelentős számú nemzetközi versenybíró fog dolgozni a párizsi olimpián.

Az elnökség a MOB tisztújító közgyűlését 2024. szeptember 7-én (szombat) 10 órára a Pesti Vigadóba (1051 Budapest, Vigadó tér 2.) hívja össze. A napirendi pontok közt elnöki beszámoló és tisztújítás szerepel.

Elnoksegi 12
MOB-Média/Szalmás Péter

A grémium döntött arról is, hogy MOB-tagságot adományoz Sinkó Andrea (olimpiai 6., világbajnoki 5. helyezett ritmikus gimnasztikázó, edző, nemzetközi bíró, sportvezető; a MOB Fair Play-díjjal kitüntetett korábban Sportolói, ma Esélyegyenlőségi Bizottságának elnöke) és Bíró Péter (korábbi öttusázó, közgazdász, pénzügyi és gazdasági vezető, vállalatirányítással foglalkozó szakember; a Nemzeti Sportügynökség elnök-vezérigazgatója) részére.

A napirendi pontok között szerepelt az olimpia programjára felkerülő sportágak szövetségei delegálási jogosultságának megállapítása. Az elnökség megállapította, hogy a Magyar Fallabda (Squash) Szövetség jogosult a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésébe 1 főt delegálni. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2023. október 15-17-i közgyűlését követően a MOB elnöksége a 2023. november 8-i ülésén tájékoztatást kapott a 2028-as Los Angeles-i olimpia sportprogramjának változásairól, ezen belül áttekintették az 5 új sportágat és azok hazai helyzetét. A MOB-iroda az elmúlt fél évben felkereste mindegyik érintett sportágat, és tájékozódott azok szervezeti kereteikről, szakmai programjaikról és működésükről. A baseball és softball már többször szerepelt az olimpia programján, ezért a MOB kapcsolatban állt velük. A szövetség delegálási jogosultságát az elnökség már korábban megállapította. A lacrosse speciális módon a Magyar Országos Baseball és Softball Szövetség keretein belül működik; egy egyesület létezik hazánkban, amelynek körülbelül 40 sportoló a tagja. A flag football (az amerikai futball kontakt nélküli változata) a Magyar Amerikai Futball Szövetség egyik szakága. A szövetség a Nemzeti Versenysport Szövetség tagja, jól és szervezetten működik; országos sportági szakszövetségként nyilvántartásba vették, de a végzés még nem jogerős. A krikett (T20 verzió) az NVESZ-nek nem tagja, egyesületi formában működik; működtet amatőr bajnokságokat és tagja a nemzetközi szövetségnek. A kapcsolatfelvétel megtörtént, az átalakulási folyamat hosszabb időt fog igénybe venni.

Elnoksegi 13
MOB-Média/Szalmás Péter

Az ülésen elfogadták a MOB Kitüntetési Szabályzatát, melybe bekerült a MOB Média Bizottsága által kezdeményezett MOB Média díj. A díj azon sportújságíró (ideértve a televíziós újságírókat, online szerkesztőket, print újságírókat, fotósokat, operatőröket is) részére adományozható, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett az olimpiai játékok, az olimpizmus népszerűsítésében. E díjból évente legfeljebb kettő adományozható. A díjazott oklevelet és emlékérmet, illetve az elnökség egyedi döntése alapján emléktárgyat kap.

Elfogadták a Kiküldetési valamint a Gazdasági Szabályzat módosításait is. Az eredményességi támogatásokkal kapcsolatos döntések a bakui U23-as birkózó Európa-bajnokságra és a szegedi kajak-kenu kontinensviadalra terjednek ki.

Elnoksegi 20
MOB-Média/Szalmás Péter

Az eseményen részt vett dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Schmidt Gábor helyettes államtitkár is. Schmidt Ádám köszönetet mondott a MOB-nak a két szervezet közötti folyamatos együttműködésért, a MOB-irodának az olimpiai felkészülés idején végzett munkájáért. „Továbbra is dolgozzunk együtt, számíthattok ránk!” – mondta az államtitkár.

A megbeszélésen elhangzott az is, hogy dr. Bartha Csaba az olimpia után már a veszprémi kézilabdacsapatot működtető cég vezérigazgatójaként dolgozik tovább.