Döntött a NOB: Szabó Szebasztián és Pável Olejnyik is magyar színekben indulhat Tokióban

Döntött a NOB: Szabó Szebasztián és Pável Olejnyik is magyar színekben indulhat Tokióban

2019. 10. 02.
Megosztás


A szerb-magyar kettős állampolgárságú Szabó Szebasztián a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerdai döntésének értelmében magyar színekben indulhat a 2020-as tokiói olimpián, csakúgy, mint a korábbi ukrán birkózó Pável Olejnyik. Az ötkarikás szervezet erről levélben tájékoztatta a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét, Kulcsár Krisztiánt és Vékássy Bálint főtitkárt.

A NOB a svájci Lausanne-ban tartja végrehajtó bizottsági ülését, ott hozták meg a döntést arról, engedélyezik, hogy a szerb-magyar kettős állampolgárságú Szabó Szebasztián és az ukrán Pável Olejnyik is magyar színekben induljon a 2020-as tokiói olimpián. A NOB Végrehajtó Bizottsága 5 sportoló vonatkozásában hozott döntést, akik közül kettő magyar.

A testület elfogadta a hároméves várakozási időszak alóli mentesítésre vonatkozó magyar kérelmet, így az úszó a 2019-es kvangdzsui világbajnokság után a tokiói olimpián is a magyar küldöttség tagja lehet. A dél-koreai vb-n Szebasztián országos csúccsal ötödik lett a nem olimpiai versenyszámban, 50 méter pillangón és több váltónak is tagja volt; 100 méter pillangón már teljesítette az olimpiai A szintet.

A MOB elnöke a döntésről tájékoztatta dr. Wladár Sándort, a Magyar Úszó Szövetség elnökét, míg a főtitkár Bacsa Pétert, a birkózók ügyvezetőjét informálta a fejleményekről.

(MOB, fotó: MTVA)