Hivatalos: Brisbane rendezheti a 2032-es nyári olimpiát és paralimpiát

Hivatalos: Brisbane rendezheti a 2032-es nyári olimpiát és paralimpiát

2021. 07. 21.
Megosztás


A döntés a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 138. kongresszusán vált hivatalossá Tokióban. A 35. nyári olimpiai játékok 2032. július 23. és augusztus 8. között kerül majd megrendezésre az ausztrál városban. Ausztrália harmadszor adhat otthont ötkarikás játékoknak.

A szigorú járványügyi intézkedések között tartott ülésen a NOB Végrehajtó Bizottságának július 11-én benyújtott javaslata 72 igen és 5 nem mellett elfogadásra került, melynek értelmében Brisbane lehet a házigazdája a 2032-es olimpiai és paralimpiai játékoknak.

A multisportesemény rendezési jogáért Doha, Jakarta, Ahmedabad, Madrid és a német Ruhr-vidék régiója is nyújtott be pályázatot, végül azonban az ausztrál tervek bizonyultak a legmeggyőzőbbnek.

A NOB elnöke, Thomas Bach nem szavazott – a hagyományoknak megfelelően a testület elnöke csak döntetlen esetén nyilvánít véleményt. Rajta kívül a NOB két ausztrál tagja, John Coates és James Tomkins nem szavazhatott a kérdésben. A hivatalos megállapodást Queensland állam kormányfője, Annastacia Palaszczuk, Brisbane polgármestere, Adrian Schrinner és az Ausztrál Olimpiai Bizottság elnöke, John Coates írták alá, de egy videókapcsolás során Ausztrália miniszterelnöke, Scott Morrison is bekapcsolódott az eseménybe.

„Brisbane lesz az első olyan helyszín, melyet az új, rugalmasabb kiválasztási folyamat során jelöltünk ki a játékok házigazdájának” – mondta Thomas Bach. „A reformok lehetővé teszik a NOB számára, hogy partnerként működjenek együtt a városokkal, régiókkal és országokkal, hogy a már létező és ideiglenes létesítményekkel rendelkező projekteket részesítsék előnyben, melyek összhangban vannak a régiók hosszútávú fejlesztési terveivel, és melyek erős vízióval rendelkeznek a sport és a helyi közösségek kapcsolatáról.”

A 2032-es az első olimpiai lesz Brisbane-ben, ugyanakkor már a harmadik Ausztráliában: korábban Melbourne (1956) és Sydney (2000) is volt házigazda. A metropolisz és Délkelet-Queensland régiója a következő években női kosárlabda-világbajnokságot (2022), országúti kerékpáros világbajnokságot (2022) és női labdarúgó-világbajnokságot (2023) is rendezhet. 2018-ban a szomszédos Gold Coast a Nemzetközösségi Játékok központja volt – a tengerparti város a 2032-es olimpiai projektben is fontos szerepet tölthet be.

A tervek szerint az olimpiára 2032. július 23. és augusztus 8., a paralimpiára augusztus 24. és szeptember 5. között kerül sor 37 különböző helyszínen. A játékok költségvetése 80 százalékkal alacsonyabb lesz, mint a 2020-as, 2024-es és 2028-as jelöltek tervezett átlaga, ezáltal is kifejezve a mozgalom fenntarthatóság iránti elköteleződését.

Bach hozzátette: „a 2032-es játékok víziója tökéletesen illeszkedik a régió és az ország hosszútávú szociális és gazdasági fejlesztési terveihez, miközben teljesíti az olimpiai mozgalom Agenda 2020-ban és 2020+5-ben rögzített céljait, ezáltal a sportolók és a nézők számára is maradandó élménnyel szolgálhat.”

Brisbane olimpiai pályázatáról itt írtunk korábban. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság beszámolója ide kattintva olvasható.

A tokiói olimpia szervezőbizottságának első embere, Hashimoto Seiko is gratulált a leendő szervezőknek.

Arról még 2015-ben írtunk, hogy Brisbane főpolgármestere szerint a város alkalmas lenne arra, hogy a közeljövőben olimpiának adjon otthont. „Úgy hiszem, Brisbane lenne a legkézenfekvőbb választás, hogy következő ausztrál városként kandidáljon a játékokra” – írta akkor közleményében Graham Quirk.

Mint ismert, 2024-ben Párizs, 2028-ban Los Angeles, és most már az is kederült, hogy 2032-ben Brisbane ad otthont a nyári olimpiának.

(olympics.com, MOB; fotó: NOB, olympics.com)