Dopping: mindkét orosz sílövő B-próbája pozitív lett

Dopping: mindkét orosz sílövő B-próbája pozitív lett

2014. 03. 09.
Megosztás

A Nemzetközi Biatlonszövetség (IBU) ideiglenesen felfüggesztette Irina Sztarih (a képen) versenyzési jogát, miután a B-próba megerősítette az első analízist, miszerint az orosz sílövő doppingolt, méghozzá EPO-t használt.

Eltiltása ügyében az IBU csak azután határoz, hogy a szövetség illetékes fegyelmi bizottsága meghallgatja Sztarihot. A 26 éves versenyző indulni akart, de nem állhatott rajthoz a februári szocsi téli olimpián, mivel a játékok előtt nem sokkal pozitív doppingmintával szolgált. Az éremesélyesként számon tartott, a sportági világranglistán legmagasabban jegyzett sílövőt az orosz szövetség kitette az olimpiai csapatból.

A szombati IBU-bejelentés nyomán Sztarih ügyvédje azt közölte, hogy fellebbeznek, de nem a svájci nemzetközi Sportdöntőbíróságnál teszik ezt, hanem polgári bírósághoz fordulnak. A biatlonos visszaléptetése után hazája szövetségének címzett levelében értetlenségének és meglepetésének adott hangot, amiért pozitív lett a december végén elvégzett doppingellenőrzéskor leadott mintája.

Honfitársnője, a 30 éves Jekatyerina Jurjeva esetében a B-próba szintén tiltott szer használatát erősítette meg. A korábbi világbajnok Jurjeva, aki volt már eltiltva dopping miatt 2008 és 2010 között, jóval a mostani bejelentés előtt bejelentette: befejezi sportolói pályafutását.

(Forrás: MTI)