Dorog-Csepel-Montreal – 70 éves lett Pacsai Márta

2022. 08. 29.
Megosztás

A női kézilabdázás 1976-ban debütált az ötkarikás játékokon. Az akkori magyar csapat komoly tényező volt nemzetközi szinten, és végül egy bronzéremmel gazdagodott Montrealban. A csapat tagja volt Megyeriné Pacsai Márta.

Pacsai Márta, vagy ahogy a sportberkekben hívják, Pacsa 1952. augusztus 29-én született Dorogon, ám ötéves korától már Csepelen nevelkedett, ma is tősgyökeres csepelinek vallja magát. Mozgékony kislány volt, aki folyamatosan fel, s alá rohangált. Négy évvel idősebb nővére már kézilabdázott, őt kísérte el egyszer-egyszer edzésre, ahol Szabó Zsuzsa edzőnő felfigyelt rá, és kérte: legközelebb hozzon felszerelést is magával, járjon rendszeresen edzésre. Tizenkét évesen már a Csepel serdülő-csapatában játszott, majd a felnőtteket erősítette.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Montreal - Sportoló portré

Budapest, 1976. április 7. Megyeri Sándorné kézilabdázó, a XXI. Nyári Olimpiai játékokon induló magyar kézilabda csapat tagja. MTI Fotó: Petrovits László *** Local Caption *** A montreali olimpián a magyar csapat 22 érmet 4 arany- 5 ezüst- és 13 bronzérmet nyert.

MTI, Petrovits László

A válogatottba 1972-ben került be, így tagja volt az 1975-ös vb-bronzérmes csapatnak is, ahogyan a montreali játékokon szintén a dobogó harmadik fokán végzett nemzeti csapatnak is. 1981-ben megszüntették a csepeli kézilabda-szakosztályt, így előbb az ÁFOR SC-ben, majd a PATEX-ben folytatta pályafutását. Később a veteránok között is szép sikereket ért el, a legnagyobbat az 1989-es (nem hivatalos) vb-n, ahol aranyérmet szereztek.

Még aktív sportolóként kezdett dolgozni a Csepel Műveknél, bizonyítva, hogy az élsport és a civil élet összeegyeztethető. Ha ideje engedi, figyelemmel kíséri a jelenkor női kézilabdáját is, de a MOB rendezvényein is részt szokott venni, ahol egykori csapattársaival elevenítik fel a régmúlt időket.

20211201 MA mob ebed 024

Pacsai Márta a kép jobb szélén, egy karácsonyi összejövetel alkalmával.

Molnár Ádám

Az Isten éltesse sokáig Pacsai Mártát!