Nyito

Drámai végjáték short trackben: Végi végül negyedik

2024. 01. 20.
Megosztás

Végi Laura negyedik, Szigeti Dóra ötödik helyen végzett a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres versenyszámában, 3x3-as lány jégkorong-csapatunk fölényesen legyőzte Mexikót, és bemutatkoztak biatlonosaink, valamint snowboard crossosunk is. Magyar szempontból érdekes nappal kezdődött a IV. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékok Gangwonban.

Vegilaura

Negyedik hely az ifjúsági olimpián. Ha előre felajánlják, talán elfogadta volna, de így, hogy szinte már a kezében érezte az ezüstérmet… Nos, így nyilván nem az öröm, hanem a bánat könnyei patakzottak az arcán az A-döntő végén. Végi Laura, vagy ahogy mindenki hívja, Lora szenzációsan versenyzett a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres viadalán. Csak az az utolsó kör ne lett volna…

Lakatos Tamás, a magyar válogatott edzője így idézte fel a történteket:

„Jó napunk volt, mindkét magyar lány, Végi Lora és Szigeti Dóra is bejutott az A-döntőbe. Lassú menettel kezdődött a futam, de az egyik kínai elindult körelőnyre, és sikerült is körbe érnie. A lányok dönthettek volna úgy, hogy fokozzák a tempót és nem engedik el, de az nagyon sok energiát kivett volna mindenkiből, ezért úgy döntöttek, nem mennek, harcolnak a második helyért. A szabály az, hogy az utolsó körben csöngetni kell, de ugye a csengő az elsőnek szól. Kilenc körrel a vége előtt már minden körben azt ordítottuk be a pálya széléről, hogy figyeljetek, mert plusz egy körötök van. Sajnos annál többet nem tehettünk Knoch Balázzsal, hogy letörtük az edzői korlátot, annyira ütöttük, és beestünk a szivacsra, de bármit is tettünk, nem jutott be az infó a jégre, a mezőny elején a másik kínai lány felállt egy körrel a vége előtt, és Lora követte a példáját...”

20240120 054 GANGWON 2024 YOG 03

„Mindent megtettem, mindent kihoztam magamból, de a matek nem ment – folytatta Végi Laura. – Hagytuk elmenni a kínai lányt körelőnyre, de attól kezdve majdnem végig én vezettem, nem tudtak megtámadni, jó formában éreztem magam, és nem is fáradtam el. Ám egy körrel a vége előtt majdnem mindannyian felálltunk. Néhányan hamarabb kaptak észbe, mint én, és elmentek, mire felébredtem, már csak a negyedik helyet tudtam megszerezni. Egy életre megtanultam a leckét, ilyen hibát még egyszer biztosan nem követek el. Persze nagyon csalódott vagyok, de ez nem akadályoz meg abban, hogy a következő napokban mindent beleadjak. Szerintem egy érmet haza fogunk tudni vinni váltóban és bízom benne, hogy egyéniben is van rá esélyem.”

Szigeti Dóra sem volt elégedetlen az ötödik hellyel, főleg annak fényében, hogy az 1500 méter nem a legjobb távja. Második helyen jutott tovább az első futamból, majd az elődöntőben átesett valakin, de továbbjutó helyen állt, így bejutott az A-döntőbe. „Nem számítottunk rá, hogy a kínai lány elmegy körelőnyre, nem is nagyon tudtam, mit lehetne csinálni, amikor pedig többen is felálltak egy körrel a vége előtt, már nem volt választásunk” – mondta Szigeti.

Fiuk

A fiúk versenyében Major Dominik a 12., Keszthelyi Dávid pedig hatalmas egyéni csúcsot korcsolyázva a 20. helyen végzett a pokoli erős, ázsiaiakkal teletűzdelt mezőnyben.

„A sorsolás sem kedvezett nekünk, a B-döntőben pedig első helyről elvitték a pengémet, ráadásul ez nem is az én távom, bízom benne, hogy napról napra jobbak leszünk, és ötszázon én is főszerephez jutok” – mondta Major.

„Sohasem versenyeztem még ilyen erős mezőnyben, nagyon jó, hogy kipróbálhattam, szerintem sikerült mindent kihozni magamból” – tette hozzá Keszthelyi, aki azt is elárulta, nagyon izgult, de az olimpiai falu hangulata kicsit átlendítette mindezen.

Biatlon

A biatlonosok első versenynapján a 10 km-es távon Bozóki Laura a 70., míg a 12.5 km-es fiú távon Kunos László a 89. helyen ért célba.

A snowboard cross pályán csak a fiú számban voltunk érdekeltek, miután lányversenyzők, Tóth Emma sajnos a pénteki edzésen könyöksérülést szenvedett. Barabás Bálint az első panel 14 versenyzője közé kapott besorolást és minden futamot teljesítve a 28. helyen végzett.

„Ebben nem volt ennél több, mindent kihoztam magamból, és egy-két elemet úgy teljesítettem, mint kevesen – mondta Barabás. – Büszke vagyok rá, hogy amikor a legjobb riderrel kerültem párba, a pálya legtechnikásabb részén sikerült mellette maradnom. Jó edzésnek és remek tapasztalatnak számított, hogy ennyiszer sikerült lemennem a pályán – sokat fejlődtem ennek köszönhetően.”

Hoki

Az esti programban a 3x3-as jégkorongcsapatunk jutott szerephez – igazából fogalmazhatunk úgy is, hogy csak a mieinknek osztottak szerepet a Mexikó elleni mérkőzésen, amelyet 17–0-ra nyertek meg lányaink.

„Nagyon jó volt a hangulat a mérkőzésen, pörögtünk végig, de kellett is, mert ebben a 3x3-as műfajban sokkal kevesebb idő van gondolkodni, nincsenek megszakítások. De eddig nagyon élvezem!” – nyilatkozta Polónyi Petra, akinek főszerep jutott a nyitómeccsen.

„Jó kis találkozó volt, főleg annak fényében, hogy nagyon sok újdonsággal találták szembe magukat a lányok: sok az új szabály, népes a közönség, és persze bennük van még a nyitóünnepség izgatottsága, szóval nehéz volt csak a hokira fókuszálni – értékelt Marleen Collins Delaney, a magyar csapat szövetségi kapitánya. – Vannak még fejlesztendő területek, de elégedett vagyok a látottakkal.”

Az elkövetkező három napban két-két mérkőzést játszanak a lányok, így a kapitány szerint nagyon fontos lesz az energia menedzsment a jól megtervezett táplálkozás, a pihenés és a regeneráció – erre felhívta a lányok figyelmét is.

IV. TÉLI IFJÚSÁGI OLIMPIAI JÁTÉKOK, GANGWON

Biatlon. Lányok. 10 km: 1. Ilona Plechacova (Csehország) 37:03.4 (1 lőhiba), 2. Marie Keudel (Németország) 1:09.7 perc hátrány (2), 3. Nayeli Mariotti Cavagnet (Olaszország) 1:19.6 p h. (3), …70. Bozóki Laura (Magyarország) 10:10.8 p h. (4). Fiúk. 12.5 km: 1. Antonin Guy (Franciaország) 41:45.2 (3), 2. Storm Veistle (Norvégia) 40.3 másodperc hátrány (3), 3. Markus Sklenarik (Szlovákia) 1:16.3 perc h. (1), …89. Kunos László (Magyarország) 14:42.7 (8)

Rövidpályás gyorskorcsolya. 1500 m. Lányok: 1. Jingru Yang (Kína) 2:33.148, 2. Jinzi Li (Kína) 2:41.543, 3. Inoue Nonomi (Japán) 2:42.292, 4. Végi Diána Laura (Magyarország) 2:42.818, 5. Szigeti Dóra (Magyarország) 2:42.954. Fiúk: 1. Jaehee Joo (Korea) 2:16.239, 2. Xinzhe Zhang (Kína) 2:20.170, 3. Yousung Kim (Korea) 2:21.960, …12. Major Dominik (Magyarország) 2:20.938, …20. Keszthelyi Dávid (Magyarország) 2:22.842

Snowboard cross. Fiúk: 1. Jonas Chollet (Franciaország) 90.0 pont, 2. Anthony Shelly (Kanada) 72.0, 3. Zlon Bethonico (Brazília) 54.00, …28. Barabás Bálint (Magyarország)

Jégorong 3x3. Lányok. Csoportmékőzés: Magyarország–Mexikó 17–0 (5–0, 3–0, 9–0)