2051462 OIS Bob Martin

Drámai végjáték várható Budapesten

2024. 05. 17.
Megosztás

Miközben a magyar indulók számára az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat első, sanghaji állomása leginkább a tapasztalatgyűjtésről szól a városi sportágakban – bár a BMX-es Kempf Zoltánt egy peches defekt gátolta meg, hogy jobb helyezést érjen el, de másodjára a dupla hátraszaltót azért megcsinálta –, addig az egyes műfajok nagymenőinél drámai pillanatok sora adódott a kínai metropoliszban. A legnagyobb szenzáció, hogy a gördeszkásoknál az előfutamokban búcsúzott az olimpiai bajnoki címvédő japán Horigome Juto – így neki a júniusi 20-23-ai, budapesti viadal marad utolsó reménynek, hogy kvalifikáljon és megvédhesse a címét Párizsban.

Sanghajban óriási tömegek előtt zajlik az ötkarikás programba frissiben bekerült, ún. városi sportágak Olimpiai Kvalifikációs Sorozatának első állomása. Pénteken a gördeszkások, a BMX-esek és a sportmászók a döntőbe jutásért küzdöttek.

Utóbbi két sportágban magyar indulók is próbálkoztak, a BMX-eseknél Kempf Zoltán – a berkekben mindenkinek Zozó – sajnos iszonyú peches volt, hiszen az első futása során szinte azonnal kidurrant a kereke (13.20), a második viszont remekül sikerült (72.14); kár, hogy az átlag számít, így nem lehetett esélye a továbbjutásra és végül a 21. helyen zárt.

„A gyakorlások alatt sikerült megcsinálnom a legfőbb trükkömet, a dupla hátraszaltót, egyszer, kétszer, háromszor, négyszer, ötször – erre jött a verseny, és ott rögtön az első kanyarban defektet kaptam – idézte fel a történteket Kempf Zozó. – Sajnos, így az első kör ment a levesbe, hiába dobták be a pótbringát, onnan már nagyon nehéz visszaállni. Ezek után igyekeztem lenyugodni és összeszedni magam, aztán bizonyítani a második körben elsősorban magamnak, meg azoknak, akik szurkolnak nekem, hogy képes vagyok megcsinálni egy kört szuperül. Sikerült is összehozni, beadtam a dupla szaltót, beadtam azokat a trükköket, amiktől előtte picit tartottam, és amiket hónapok óta gyakoroltam, jól ment mindegyik, aminek nagyon örülök. Sajnos, a technikai hiba miatt az első kör kuka lett, és mivel a selejtezőben az átlagot nézik, így nem végezhettem előrébb, de Budapesten igyekszem a lehető legjobban teljesíteni. Arra büszke vagyok, hogy legyőztem a félelmeimet, hogy egy ilyen nagy versenyen megcsináltam a dupla hátraszaltót – most jön az újabb gyakorlás, hogy júniusban még jobb legyek!”

2051464 OIS Bob Martin

Zoltan Kempf HUN competes in the Menâs BMX Freestyle Park Qualification at the Urban Park at the Huangpu Riverside. The Olympic Qualifier Series, Shanghai, China. Friday 17 May 2024.

Bob Martin for OIS/IOC

Sportmászásban a legkeményebb szám, a nehézségi mászás (lead) szerepelt a programban – itt egy 15 méter magas falra kell úgy feljutni, hogy magát az utat, azaz a fogásokat és lépéseket csak közvetlenül a verseny előtt ismerhetik meg a sportolók, azaz nem egy előre jól kitapasztalt útvonalon kell végigmenniük. (Hat percig tanulmányozhatják a falat a rajt előtt, de csak a tövében állva, azaz nem végezhetnek próbamászást, nem készíthetnek fényképet – vagy jegyzetelnek, vagy memorizálnak, ezt követően izolációba vonulnak, tehát nem követhetik a többiek mászását sem.)

Tusnády Nimród igyekezett javítani a nyitónapi ügyességi szám, a boulder selejtező 44. helyét követően, s bár jobban sikerült a második nap, erről a helyről nem tudott elmozdulni.

„Vegyes érzéseim vannak a köteles mászásommal kapcsolatban, mert sokat készültem kifejezetten erre a műfajra, úgy éreztem, ebben a számban vannak a legnagyobb hiányosságaim – mondta Nimród a mászást követően. – A sok befektetett munka ma nem igazán jött ki, a fogások jók voltak, az útvonal is, nagyon tetszett, csak a mászás alatt nem tudtam elengedni magam. A rajt előtt, az izolációban még nem izgultam, a falon viszont feszültnek éreztem magam, túlszorítottam a fogásokat. Ezek viszont mind olyan tapasztalatok, amiket be tudok építeni a következő versenyeimbe, azaz remélem, Budapesten, hazai közönség előtt már sokkal jobban fog menni.”

Egyébként több műfajban is drámai pillanatokat hoztak az előselejtezők. Miközben a spanyolok sérülésekből felépült olimpiai bajnoka, Alberto Gines Lopez csaknem felért a fal tetejére – a versenyzőknek hat percük van a mászásra –, ami óriási bravúr és persze első helyet ért neki a kvaliban, addig a világbajnok francia Mickael Mawem kiesett, ami nem kis érvágás lehet a játékok leendő házigazdáinak. (Budapesten azért ő is javíthat.)

A napot záró gyorsasági mászásban elképesztő teljesítményeket produkáltak a férfiak: hárman is a bűvös ötmásodperces határ alá jutottak. Speedben minden versenyen ugyanaz a pálya, azaz a versenyzők szinte felrepülnek az ismerős falon; a 15 méteres távon öt és fél-hat másodperc a norma, de a legjobbak az ötöt közelítik, vagy, mint most, ha századokkal is, sikerül ez alatt végezniük: a kínai Vu Peng bizonyult a leggyorsabbnak, aki 4.94 másodperc alatt száguldott a csúcsra.

Mob media 003 KRAKKO 2023 falmaszas

Tusnády Nimród a krakkói Európa Játékokon.

MOB-Média/Szalmás Péter

Gördeszkában a mászáshoz hasonló dráma zajlott: az olimpiai címvédő japán zseni, Horigome Juto vérzett el az előfutamokban. A tokiói aranyérme után a népszerűség hullámait hatalmas intenitással meglovagoló, döbbenetes trükkök sorát előadni képes virtuóz sehogysem találja a formáját – kiesése pedig azt jelenti, hogy júniusban, Budapesten óriási javulásra lesz szüksége, hogy egyáltalán esélye legyen Párizsban a címvédésre.

Az amerikaiak szupersztárja, Nyjah Huston ugyanakkor megmenekült a hasonló kudarctól, bár az első futása után még ő is kiesésre állt. Érdekesség, hogy a hölgyeknél a tokiói ezüstérmes Hiraki Kokona mellett egy 14 éves ausztrál, Arisa Trew és egy 13 éves, hihetetlenül tehetséges japán lány, Hasegawa Mizuho végzett a legjobb helyen.

Folytatás szombaton, amikor e három sportágban az elődöntők és a döntők következnek, míg breakingben indulnak a selejtezők.

Az olimpiai kvóták véglegesen a június 20-23-án, Budapesten találnak gazdára, a Ludovika Campuson (Orczy-kertben) esedékes második állomáson.