A Magyar Edzők Napján Edzői Életműdíjat kapott a MOB korábbi főtitkára

A Magyar Edzők Napján Edzői Életműdíjat kapott a MOB korábbi főtitkára

2022. 09. 26.
Megosztás


A Magyar Edzők Napján, szeptember 25-én díjátadó konferenciát tartott a Magyar Edzők Társasága (MET) Budapesten, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen. Több szakember mellett elsimerték Szabó Bence olimpiai bajnok vívó, korábbi MOB-főtitkár edzői munkáját is.

Molnár Zoltán, a MET elnöke, a MOB tagja köszöntőjében felidézte, hogy az egyetemről indulnak el az edzők és itt vehetik át a Mesteredző-elismerést, az Életműdíjat, a dr. Ormai László-díjat, valamint idén először az Év utánpótlásedzője-díjat. Emlékeztetett arra, hogy lengyel kezdeményezésre ünnepeljük szeptember 25-én az edzőket. A nap jelszava egy kérdés: „Mondtál már köszönetet az edződnek?".

Egy rövid összeállításban fiatal sportolók mellett Kopasz Bálint olimpiai és világbajnok kajakos mondott köszönetet edzőjének.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a rendezvény fővédnökeként az edzőkhöz szólva azt mondta: „rendkívül hálásak vagyunk önöknek, hogy olyan sportolókat nevelnek, akik a sportpályákon és az életben is példát mutatnak. Edzőnek lenni hivatás, fiatalokat terelgetni összetett kihívás. Önökkel indul minden siker, ezért az edzőképzés a magyar sport kulcskérdése" – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette: törekedni kell az új módszerek megismerésére, ezért a tervek között szerepel a szakemberképzés erősítése.

Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, a Nemzet Sportolója arról beszélt, hogy a mostani díjazottak mind „szent őrültek", akik az edzői hivatásra tették fel életüket. „Egy edző társ egy életre" – mondta, majd meghatóan emlékezett egykori mesterére, Szőcs Bertalanra.

Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke, a MOB tagja emlékeztetett arra, hogy a sportújságírók az év sportolói mellett jutalmazzák az év edzőit és szövetségi kapitányait is.

Az ünnepség – melyen részt vett Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára is – végén Schmidt Ádám, Molnár Zoltán, Schmitt Pál, Kemény Dénes, a Mesteredzői Kollégium elnöke, dr. Ormai László, a MET tiszteletbeli elnöke, Köpf Károly MET-főtitkár és Szöllősi György adta át az elismeréseket a 2022-es esztendő díjazottjainak.A kitüntetettek:
Mesteredző-díj: Bíró Attila (vízilabda), Csipes Ferenc (kajak-kenu), Hadvina Gergely (kajak-kenu).
Edzői Életműdíj: Könye Irma (atlétika), Svasznek Jenő (ökölvívás), Szabó Bence (vívás), id. Ocskay Gábor (jégkorong), Tarján András (asztalitenisz).
dr. Ormai László-díj: Vámossyné Oláh Zsuzsanna (Európa-bajnok asztaliteniszező, edző, Ormai László egykori tanítványa).
Év utánpótlás edzője-díj: Horváth János (vízilabda).

(MTI, MOB; fotó: MTI/Bruzák Noémi, magyaredzo.hu/Vörös Nándor)