Egy év múlta rajtol az Európa Játékok

Egy év múlta rajtol az Európa Játékok

2022. 06. 21.
Megosztás


Kerek egy esztendő van hátra a krakkói és kis-lengyelországi rendezésű, III. Európa Játékok rajtjáig. A több sportágban párizsi olimpiai kvalifikációt is jelentő kontinentális multisporteseményt 2023. június 21. és július 2. között rendezik. Az esemény koordinációs bizottságának tagja Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is. Az Európai Olimpia Bizottság (EOC) közzé tette a sportágak listáját.

A 2023-as Európa Játékokkal kapcsolatos, a rendező Krakkó városával, a Małopolska régióval, a Lengyel Olimpiai Bizottsággal és a szervező bizottsággal közös szerződést néhány hete írták alá. A játékok koordinációs bizottságának tagja Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is – ezt a múlt héten jelentették be.

A játékokon 18 olimpiai sportág legjobb sportolói vesznek részt, akik olimpiai kvalifikációra és Európa-bajnoki címre törekszenek, a nemek közötti egyenlőség megvalósulása mellett. Mindeközben a programban szereplő nem olimpiai sportágak friss és dinamikus elemet hoznak a játékokba, új és fiatalabb közönséget vonzanak magukhoz – tájékoztat hírlevelében az Európai Olimpiai Bizottság. A programban szereplő sportágak teljes listája itt található.

A fenntarthatóság a játékok minden aspektusának központi eleme, de jelentős a doppingellenes program is. A helyszínterven kívül a közlekedés, a műveletek, a hulladékgazdálkodás és még sok más területen is lesznek kezdeményezések a szén-dioxid-kibocsátás minimálisra csökkentése érdekében.

Spyros Capralos, az EOC elnöke így nyilatkozott: „Nagyon izgatottak vagyunk, hiszen az Európa Játékok harmadik kiadása felkészülésének utolsó évébe léphetünk. Az előttünk álló kihívások ellenére biztos vagyok benne, hogy ez új mércét állít majd Európa első számú multisporteseménye elé. A játékok bemutatják a sportnak a béke és az egység előmozdításában betöltött szerves szerepét, miközben példát mutatnak a leendő rendező városoknak, amelyek továbbvihetik ezt az örökséget a jövőbe.”

A 2023-as Európa Játékok Koordinációs Bizottságának elnöke és az EOC Végrehajtó Bizottságának tagja, Hasan Arat hozzátette: „Nagyszerű lengyel barátaink jól felkészültek, és nagyon keményen dolgoztak azért, hogy elérjék azt a pontot, ahol vannak, és jó úton haladnak egy olyan esemény megvalósítása felé, amely nemcsak Lengyelországban, hanem Európa-szerte is emlékezetes lesz.”

A Lengyel Olimpiai Bizottság elnöke és az EOC Végrehajtó Bizottságának tagja, Andrzej Kraśnicki így nyilatkozott: „Ez tökéletes lehetőség Lengyelország számára, hogy megmutassa a világnak, képes a legnagyobb sportesemények megrendezésére, miközben kihasználja az általuk nyújtott szélesebb körű társadalmi előnyöket. Alig várjuk, hogy Európa legjobb sportolóit üdvözölhessük a sport és a barátság ünnepén.”

(eurolympic.org, MOB; fotó: EOC)