685 A3109

Egy év múlva kezdődik a paralimpia

2023. 08. 28.
Megosztás

A fogyatékossport-mozgalom legnagyobb sporteseményét 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg a francia fővárosban. Egy évvel az ünnepélyes megnyitó előtt a Magyar Paralimpiai Bizottság bemutatta az eddig paralimpiai országkvótát szerző sportolóit, visszaemlékezett a magyar paralimpikonok által korábban Franciaországban elért eredményekre, valamint beszámolt a felkészülést segítő újabb partneri együttműködésekről. A paralimpikonokat méltatta Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, Deutsch Tamás alelnök és Fábián László főtitkár is.

A tokiói paralimpiához hasonlóan Párizsban is 22 sportág legjobbjai mérhetik össze tudásukat, azonban ezúttal már 549 versenyszámban osztanak majd érmet a sportolóknak. A Magyar Paralimpiai Csapat számára a tokiói minden idők második legsikeresebb paralimpiai szereplése volt, így készül a 2024-es játékokra.

A legtöbb versenyzőnk számára ebben az esztendőben nyílik lehetőség kiharcolni a paralimpiai részvételt a nemzetközi viadalokon nyújtott sikeres szereplésekkel, ám néhány sportágban a jövő nyár elejéig tartanak a kvótákért zajló küzdelmek. A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) – a sportági szövetségek vezetőivel és szakembereivel egyetértésben – 17 egyéni sportág versenyzői esetében tartja lehetségesnek a paralimpiai részvételt. Az előzetes felmérések alapján hazánk delegációjának létszáma meghaladhatja az 50 sportolót, amely minden idők legnagyobb Magyar Paralimpiai Csapata lehetne.

A tavaly ősszel indult kvalifikációs időszakban hazánk eddig 11 országkvótát szerzett a jövő évi paralimpiára: négyet kajak-kenuban, kettőt-kettőt sportlövészetben és úszásban, egyet-egyet atlétikában, íjászatban és kerékpárban.

685 A3763
Magyar Paralimpiai Bizottság

A Magyar Paralimpiai Bizottság legfőbb bevételeit – a Sportért Felelős Államtitkárságon keresztül kapott – állami támogatás jelenti. Dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár az új sportirányítási stratégia fontos részeként említette a hazai parasportmozgalom támogatását és elmondta, hogy a sikeres paralimpiai részvételhez szükséges forrást a lehető legnagyobb mértékben biztosítja majd a Magyar Kormány.

Schmitt Pál olimpiai bajnok vívó, a Nemzet Sportolója kifejezte, hogy a sport hangsúlyos lehetőség az integrációra, a sportolás segít elfelejteni a hátrányokat. Az olimpiai mozgalom egyik fontos pillére, hogy kizárjon minden diszkriminációt, ami fokozottan megjelenik a parasportolók körében.

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára utalt arra, hogy a kiemelt sportágfejlesztési programban is odafigyeltek a parasportolókra, és reméli, hogy Párizsban még sikeresebbek lesznek, mint Tokióban.

A sikeres paralimpiai felkészülésben, a kvótaszerzésben, majd pedig a részvételben nagy felelősség hárul a sportági szakszövetségekre és a sportegyesületekre. Deutsch Tamás, a Magyar Paralimpiai Bizottság alelnöke, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke a kvalifikációban résztvevő sportszervezetek szerepét elemezte. Jelezte, hogy a vidéki-budapesti klubok aránya 67-33 %-os a paralimpiai kvalifikációra esélyes sportolók tekintetében. A sportvezető méltatta a klubok és a parasportolókkal dolgozó edzők és sportszakemberek elkötelezett munkáját.

A MOB egyik partnere, a Szerencsejáték Zrt. már az elmúlt években is támogatta az MPB Mobilitás Programját, de a két szervezet kapcsolatát most még szorosabbra fűzi. A nemzeti lottótársaság nemcsak támogatja a parasportolók felkészülését, hanem vállalta azt is, hogy a 2024-es paralimpia idején a magyarok által érintett paralimpiai eseményekre – hasonlóan más sporteseményekhez is – fogadásokat lehet majd kötni, azaz, ez is bekerül a sportfogadási kínálatába. Ezzel a döntéssel a vállalat újabb lépést tett az elfogadás erősítése és a fogyatékossággal élők társadalmi integrációjának elősegítésében. Az MPB köszönetet mondott több támogatójának, köztük a Toyotának és az Allianz Hungáriának is.

A paralimpiai mozgalom és a Magyar Paralimpiai Csapat népszerűsítése kiemelten fontos a Magyar Paralimpiai Bizottságnak, ezért a szervezet együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Sporttal. Az M4 Sport megalakulása óta a közmédia kiemelt figyelmet fordít a paralimpia közvetítésére Magyarországon. A Magyar Paralimpiai Bizottság médiapartnereként vállalták a francia fővárosban 2024-ben történő események közvetítését. A két szervezet jó kapcsolatának megerősítésre Székely Dávid, csatornaigazgató médiatámogatói címet jelentő oklevelet vett át Szabó Lászlótól, az MPB elnökétől.

685 A3234
Magyar Paralimpiai Bizottság
A Magyar Paralimpiai Bizottság sajtótájékoztatója egy évve

Budapest, 2023. augusztus 28. Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára a Magyar Paralimpiai Bizottság egy évvel a párizsi paralimpia rajtja előtt a Francia Intézetben tartott sajtótájékoztatóján 2023. augusztus 28-án.

MTI/Máthé Zoltán


Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke elmondta: „A feladat egyértelmű: minden idők legnagyobb csapatával minden idők legjobb eredményét szeretnénk elérni a jövő évi paralimpián.”

A Magyar Paralimpiai Csapat megválasztott csapatvezetője, Szabó Kristóf Párizsból jelentkezett be a sajtóeseményen. „A szervező bizottság felkészült és precíz. Terveik szerint egy modern, emberközpontú, környezettudatos és az olimpia színvonalát minden tekintetben elérő paralimpiai játékok részesei lehetünk. Az előadásokon túl, személyes helyszíni bejárosok keretein belül volt lehetőségünk betekinteni a versenyhelyszínek kulisszái mögé. Különböző sportcsarnokok mellett a paralimpiai faluban is jártunk, ahol minden a tervezett ütem szerint zajlik.”

A rendezvényen részt vettek a korábbi magyar paralimpiai bajnokok, többek között a háromszoros győztes kerekesszékes vívó, Szekeres Pál, aki elárulta, hogy pályafutása során Budapest után Párizsban versenyzett a legtöbbet. Ugyancsak jelen voltak a Párizsra már kvótát szerzett versenyzők, köztük három aktív paralimpiai bajnok, Ekler Luca paraatléta, valamint Pap Bianka és Konkoly Zsófia paraúszók.

(MPB, MTI; fotó: Magyar Paralimpiai Bizottság, MTI)