5próba Rióba – óévbúcsúztató a Margitszigeten

Egy év múlva rajtol a téli ifjúsági olimpia Svájcban

2019. 01. 09.
Megosztás


Egy esztendő múlva, a tokiói ötkarikás játékok évében, 2020. január 9-én kezdődik a svájci Lausanne-ban a 3. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékok (YOG). A téli YOG-ok történetében eddig összesen 6 érmet szereztek a magyar sportolók, akik közül többen Phjongcshangba is eljutottak. Sőt, nem csak, hogy eljutottak. Liu Shaoang például olimpiai bajnok lett...

Lausanne a modern olimpizmus fővárosa, a coubertini eszme centruma, hiszen itt található a Nemzetközi Olimpiai Bizottság székhelye, illetve az Olimpiai Múzeum és több mint 50 sportági szövetség központja is. Turisztikai oldalak gyakran emlegetik a lépcsők, a kávékapszulák és a hegyre futó metró városaként is. Patrick Baumann, a lausanne-i téli olimpia szervezőbizottságának tavaly októberben - épp a nyári ifjúsági olimpián, Buenos Airesben - elhunyt korábbi elnöke egykor azt mondta: „Azt üzenem a fiatal sportolóknak, hogy eddzenek keményen, majd jöjjenek és élvezzenek mindent, amit Svájc adhat. A sajtokat, a finom csokoládékat, és a gyönyörű Alpok vonulatait. Nekünk vannak a legszebb hegyeink Európában, szóval biztos vagyok benne, hogy minden sportoló nagyszerűen fogja magát érezni. Remélem, úgy fognak hazamenni a játékokról, hogy azt mondják: Ez egy nagyon menő olimpia volt. Új barátokat szereztünk és megismertük Svájcot."

A 3. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékokat 2020. január 9. és 22. között rendezik több mint 70 ország 1880, 15-18 év közötti sportolójának részvételével, 8 sportág 16 szakágában.

Az első téli ifjúsági olimpiára 2012-ben az osztrák Innsbruckban került sor, azt 2016-ban a norvég Lillehammer követett. 2020-ra Lausanne mellett Brassó is pályázott még. Svájc után, 2024-ben Bulgária is lehet rendező ország. Innsbruck rendezte az 1964-es és az 1976-os felnőtt téli olimpiai játékokat is, míg Lillehammer 1994-ben volt házigazda. Svájc is bizonyított már a téli olimpiákkal: St. Moritzban 1928-ban és '48-ban rendezték a multisport-eseményt.

Korábban már megírtuk: a 2020-as ifjúsági játékokra egy vadonatúj, multifunkcionális sportlétesítményt építenek Lausanne-ban, amely a műkorcsolya, a rövidpályás gyorskorcsolya és a jégkorong küzdelmeinek ad majd otthont. A tízezer néző befogadására alkalmas csarnokban megtalálható lesz egy gyakorló jégpálya (300 fős lelátóval), egy kültéri jégpálya, egy 50 méteres úszómedence, egy műugró medence és egy multifunkcionális medence is. A létesítményt később a lausanne-i jégkorongcsapat használja, valamint mérkőzéseket rendeznek benne a 2020-as jégkorong-vb-n is.

A téli YOG-ok történetében eddig összesen 6 érmet szerzett a magyar csapat, 4 ezüstöt (Jászapáti Petra rövidpályás gyorskorcsolya 500 m és vegyesváltó, Gasparics Fanni és Kovács Attila ügyességi jégkorong), valamint 2 bronzot (Liu Shaoang rövidpályás gyorskorcsolya 1000 m és Medgyesi Fruzsina műkorcsolya, vegyes csapat). Sikersportágunknak a rövidpályás gyorskorcsolya mondható, mely az érmek felét adta. Innsbruckba 6 sportág 9 versenyzője, Lillehammerbe 8 sportág 15 képviselője utazhatott magyar színekben. Ezt a tendenciát látva és a Buenos Aires-i nyári játékok sikereit alapul véve remélhetőleg jövőre még népesebb küldöttség látogathat a festői szépségű Svájcba. A szervezők is az eddigieknél nagyobb létszámú delegációkat várnak, ezért „két-hullámos elhelyezésben" gondolkodnak: így mindenki igényeit teljes egészében ki tudják szolgálni és nincs szükség zsúfolt, pótágyazott szobákra sem. Az új versenyszámokkal kiegészülő (szánkó női páros, 3x3-as vegyes jégkorong, női északi összetett) programot is ennek fényében alakítják ki.

A phjongcshangi téli olimpián 3 korábbi YOG-résztvevő szerepelt, ráadásul mindegyikük a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ösztöndíjával készülhetett a felnőtt megmérettetésre. A rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaoang és Jászapáti Petra az első magyar téli olimpiai aranyéremmel, valamint pontszerző hellyel tért haza; Kékesi Márton pedig alpesi síben ért el történelmi sikereket.

A lausanne-i YOG alkalmával változtatnak a kiíráson, aminek egyik jelentős újdonsága lesz, hogy nem kell végig részt vennie mindenkinek a teljes eseményen, hanem turnusszerű utaztatást szerveznek meg, ami kevesebb kötöttséget fog jelenteni a sportolóknak, egyben nagyobb mozgásteret a delegációknak.

A játékok kabalafiguráját, Yodlit január 8-án este mutatták be.

A lausanne-i téli ifjúsági olimpiával kapcsolatos hírgyűjtőnk itt található. Az esemény honlapja ide kattintva olvasható.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter, NOB)