Egyiptomban olimpiai kvótákért küzdenek sportlövőink

Egyiptomban olimpiai kvótákért küzdenek sportlövőink

2022. 10. 12.
Megosztás


Kairóban rendezik a 10-25-50-300m-es versenyszámok világbajnokságát a puskás és pisztolyos sportlövőknek, ahol a 4-4 férfi és női versenyszám mindegyikében 4 olimpiai kvóta talál gazdára.

Magyarországot 15 felnőtt és 13 juniorkorú sportlövő képviseli, akik összesen 23, illetve 18 versenyszám valamelyikében állnak lőállásba. Természetesen a legnagyobb figyelem az olimpiai számokra irányul. Október 14-én, pénteken a légpuskások, másnap a légpisztolyosok versenyét rendezik. 21-én és 22-én lőnek az 50m 3 testhelyzetű összetett számban, előbb a nők, majd a férfiak. 22-én a női 25m pisztolyban avatnak bajnokot. A sort 23-án a gyorstüzelő pisztolyosok zárják.

Az egyes olimpiai versenyszámok magyar indulói:

10m légpuska: Pekler Zalán, Péni István, Somogyi Péter, Dénes Mercédesz, Mészáros Eszter, Tarr Vivien
10m légpisztoly: Tátrai Miklós, Major Veronika, Sike Renáta
50m 3 testhelyzetű összetett: Pekler Zalán, Péni István, Hammerl Soma, Dénes Mercédesz, Mészáros Eszter, Lovász Dorina
25m pisztoly: Csonka Zsófia, Major Veronika, Sike Renáta
25m gyorstüzelő pisztoly: Bartók Csaba

Az első kvóták az európai sportlövők számára a szeptemberi wroclaw-i kontinensbajnokságon keltek el a 25m és 50m számokban. A pisztolyos Sike Renáta egészen a döntőig menetelt és csak az utolsó lövésén dőlt el, hogy lemaradt az olimpiai kvótáról, Eb-bronzérmet szerzett.

Herczegh Szabolcs szövetségi kapitány az egyéni olimpiai számokat tekintve egy éremmel és egy kvótával lenne elégedett: „Bízom a lövőinkben, már csak azért is, mert a világkupa-sorozatban kimagaslóan teljesítettek az idén, és a világranglistán is előkelő helyen állnak.”

A világranglistán Pekler Zalán (puska összetett) és Major Veronika (25m pisztoly) világranglista-elsőként utazhat Kairóba. Mészáros Eszter (légpuska) és Péni István (puska összetett) a legjobb 10 között található.

Az egyes versenyszámok döntői a nemzetközi szövetség honlapján élőben nyomon követhetőek. Budapest és Kairó időzónája azonos.

(MOB, fotó:MTI/Czeglédi Zsolt)