Együttműködés a gyermekvédelem jegyében

Együttműködés a gyermekvédelem jegyében

2021. 11. 19.
Megosztás


Együttműködési keretmegállapodást kötött a gyermekek védelmének jegyében a Magyar Olimpiai Bizottság a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvánnyal. A projektben a világbajnok, többszörös olimpikon édesanya: Drávucz Rita vízilabdázó és Sastin Marianna birkózó is részt vesz.

A dokumentumot Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és dr. Bárdossy-Sánta Nóra kuratóriumi elnök látta el kézjegyével. A MOB a felnőtt szakmai tanácsadó testületbe két olimpikont, világbajnok édesanyát: Sastin Marianna birkózót és Drávucz Rita vízilabdázót delegálja, akik mindketten tagjai a MOB Esélyegyenlőségi Bizottságának; az együttműködésben a MOB kapcsolattartója Kelemen Ildikó egykori olimpikon műugró, a nevezett bizottság elnöke.

Az együttműködés az alapítvány Nemecsek-programjára terjed ki; cél, hogy a MOB sportban szerzett tapasztalatai képviseltetve legyenek a projekt megvalósulásában. A program minden gyerekekkel foglalkozó szervezetnek szól, függetlenül a konkrét tevékenységüktől. A program a gyermekekkel foglalkozó szervezeteket segíti a gyermekbántalmazás megelőzésében, kezelésében és utánkövetésében. Cél: a gyermekek biztonságát és jólétét a sportszervezeteken belül is növelni lehessen.

„A gyerekek jogaival, illetve a bántalmazás megelőzésével és kezelésével kapcsolatos tudás összefoglalása, a szervezeten belüli eljárások és felelősségek közös átgondolása a legfelkészültebb szakemberekkel dolgozó szervezetek számára is hasznos lehet. A közös gondolkodás ugyanis egyrészt „melegen tartja” az ismereteket, másrészt pedig segít azok összehangolásában és finomhangolásában. Ezeket a folyamatokat támogatja egy gyermekvédelmi irányelv kidolgozása és alkalmazása” – foglalja össze az alapítvány honlapja.

A Hintalovon Alapítvány 2015 óta azért dolgozik, hogy felhívják a figyelmet a gyerekek jogaira. Azt szeretnék elérni, hogy a felnőtt-társadalom az élet minden területén vegye figyelembe a gyerekek érdekeit és szempontjait. Az a céljuk, hogy Magyarország jobb hely legyen a gyerekek számára, és hogy jó legyen itt gyereknek lenni. Szeretnék, ha a családok, az iskolák, a sportegyesületek, a kórházak, a tanárok, a döntéshozók, a politikusok és az egész társadalom odafigyelne a gyerekekre. Ha mind megértenék, hogy mennyire fontos a jó gyerekkor – és hogy minden gyerek számít. Kiemelt céljuk, hogy a felnőtt társadalom minél szélesebb körben vállaljon felelősséget és tegyen a gyermekek kiegyensúlyozott fejlődéséért.

A Hintalovon Alapítványról itt lehet bővebben olvasni.

(MOB; fotó: MOB, hintalovon.hu)