Elbúcsúzott Buenos Aires, Dakar átvette a stafétát

Elbúcsúzott Buenos Aires, Dakar átvette a stafétát

2018. 10. 19.
Megosztás

A csütörtök esti (magyar idő szerinti péntek hajnali) záróünnepéllyel befejeződött a III. Nyári Ifjúsági Olimpiai Játékok Buenos Airesben. A következő rendező város, Dakar átvette a stafétát. A magyarok minden idők legjobb ifjúsági olimpiai szereplését produkálták az októberi multisport-eseményen.

A nyitóünnepséggel ellentétben a záróceremónia ezúttal nem volt nyilvános a nagyközönség számára, csak a nemzetek küldöttségei és a sajtó lehetett jelen az eseményen az ifjúsági olimpiai faluban. Az ünnepséget színpadi produkciók, zenei elemek és videóbejátszások színesítették.

A magyar zászlót az ifjúsági olimpián három arany- és egy ezüstérmet nyerő úszó, Milák Kristóf vitte.

A nemzetek felvonulása után levonták az olimpiai lobogót, majd azt Buenos Aires polgármestere, Horacio Rodríguez Larreta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének közvetítésével átadta a dakari városvezetőnek, Soham El Wardininek. Afrikai ország először lehet házigazdája olimpiai eseménynek, miután a 2022-es nyári ifjúsági olimpiát a szenegáli Dakarban rendezik.

A sportolókat, szervezőket, önkénteseket köszöntötte Thomas Bach, a NOB elnöke és Gerardo Werthein, a szervezőbizottság vezetője, majd a NOB-elnök köszönetet mondott Argantínának és bezárta a III. Nyári Ifjúsági Olimpiai Játékokat.

A köszöntők után kialudt a láng Buenos Airesben, majd tüzijáték kápráztatta el a résztvevőket.

„A játékok minden várakozást felülmúltak" - jelentette ki Thomas Bach Buenos Airesben, az ifjúsági olimpiára utalva a csütörtök délutáni sajtótájékoztatón. „A mostani játékok minden elképzelésünket túlteljesítette, nem vártunk ekkora sikert. Senkinek nem lehet kétsége, hogy az argentin főváros nagyszerű házigazdája lenne egy felnőttolimpiának is." A német sportdiplomata külön kiemelte, hogy a rendezvény emberközeli volt, több volt a női résztvevő, illetve az olimpiai falu és a versenyek hangulatát is méltatta. Bach úgy vélte, hogy a rendezvény egyesítette az egész országot, mert az argentinok büszkének érzik magukat, s erre meg is van minden okuk.

A Buenos Aires-i volt minden idők legjobb ifjúsági olimpiai szereplése magyar szempontból. A fiatalok 12 arany-, 7 ezüst- és 5 bronzérmet, összesen 24 medált nyertek Buenos Airesben; ehhez jön még a csapatversenyekben szerzett 3 mix-arany- és 1 ezüstérem (így 15, 8, 5 az érmek száma), amelyeket azonban nem számolnak a nemzetek közötti éremtáblázaton. A magyar dicsőségtábla itt megtekinthető. Magyarországot 20 sportágban 79 fiatal képviselte. A nemzetek közötti éremtáblán a 4. helyen zártunk; az oroszok, kínaiak és a japánok előztek meg. A korábbi két nyári játékokon egyaránt a 8. helyet foglaltuk el a tabellán. A versenynapok beszámolói innen elérhetőek.

Az argentin főváros búcsúzik, #Pandi, a kabala elköszönt. A következő téli ifjúsági olimpiának a svájci Lausanne ad otthont 2020-ban, majd 2022-ben Dakar várja a fiatalokat.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter, Olympic Channel)