Elhunyt Tumpek György, a delfinkirály

Elbúcsúztatták az olimpiai bronzérmes pillangókirályt, Tumpek Györgyöt

2023. 01. 05.
Megosztás


A Rákoskeresztúri Új köztemetőben j
anuár 4-én elbúcsúztatták Tumpek Györgyöt, a 2022. december 21-én, életének 94. évében elhunyt olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok úszó, szakedző, nyugállományú honvéd alezredest.

A nagyszámban megjelent családtagok, barátok, sportvezetők, tanítványok körében, az Olimpiai Himnusz hangjai után először Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, a Budapesti Honvéd SE elnökségi tagja, szakosztályelnöke búcsúzott Tumpek Györgytől a család, a Magyar Honvédség, a Honvédelmi Minisztérium, a Budapesti Honvéd Sportegyesület és a Magyar Olimpiai Bizottság nevében. A sportolói életútja, katonai és edzői pályafutása összefoglalása után, a Budapesti Honvéd SE Halhatatlan Tagja életének legfontosabb összegzését így zárta: "korszakos úszó volt, akit későbbi tanítványai jó edzőnek tartottak".

A Magyar Úszó Szövetség képviseltében Professzor Dr. Sós Csaba úszó olimpikon, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Úszás és Vízisportok Tanszék vezetője, a Magyar Úszó Szövetség alelnöke, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya búcsúzott. A szakember több személyes élményét elevenítette fel az általa is delfinkirálynak nevezett bajnokkal kapcsolatban, kiemelve Tumpek György korszakos egyéniségét.

A búcsúbeszédek és a Magyar Himnusz hangjai után kísérték utolsó útjára az elhunytat.

A sírhelynél, a sírhantba helyezés előtt Győr Béla a Tumpek György által Szigethalmon, 2000. augusztus 11-én írt, életének összefoglalásáról írt sorait olvasta fel:

„Üstökös voltam az égen,
Száguldoztam, míg el nem égtem.
Hiú voltam, csodáltam önmagam,
Míg rájöttem, hogy porszem maradtam.
A tehetség nagy adomány.
Olyan kincs, amit, ha nem birtokolsz, akkor nincs.
Maradandót nem alkottam,
Ezért hullócsillag maradtam.”

A búcsúztatáson részt vett a Budapesti Honvéd SE részéről Imre Géza sportigazgató, a MOB elnökségének tagja, Farkas László ügyvezető elnök-helyettes, Kiss Éva úszó olimpikon, az úszó szakosztály vezetője; a Magyar Úszó Szövetség részéről dr. Wladár Sándor elnök, a MOB alelnöke.

Nyugodjék békében! Emlékét megőrizzük!

(MOB-MOA/GyB; fotó: MTI, Kiss Éva/BHSE)