Eldőlt a dakari ifi olimpia időpontja

Eldőlt a dakari ifi olimpia időpontja

2022. 12. 06.
Megosztás


A Nemzetközi Olimpiai Bizottság december 5-én nyilvánosságra hozta a 2026-os nyári ifjúsági olimpia (YOG) időpontját. A fiatalok seregszemléjét, egyben az első afrikai ötkarikás eseményt 2026. október 31. és november 13. között rendezik.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság Végrehajtó Bizottsága Lausanne-ban, az Olimpia Házában december 5. és 7. között ülésezik, ahol több fajsúlyos téma is napirendre kerül, többek közt az ifjúsági olimpia.

Afrikában még nem rendeztek olimpiát, a YOG-ot eredetileg 2022-re tűzték ki, de menet közben 4 évvel elhalasztották.

A NOB és a szervezőbizottság azután jelölte meg a 14 napos időszakot, miután átfogó értékelést végeztek az iskolai és egyetemi tanulmányi időszakokban, hogy a legjobban megfeleljenek a sportolók iskolai tantervének, a meteorológiai körülményeknek, valamint más nemzetközi sporteseményeknek és ünnepségeknek.

A 2026-os dakari ifjúsági olimpia egybeesik az Afrikai Ifjúsági Nappal (november 1.), amelyet fontos ünnepségként tartanak számon Szenegálban.

A YOG versenyprogramjának optimalizálására irányuló munka is folyamatban van, amelyről konzultációk folynak a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségével (ANOC) és a nemzetközi sportági szövetségekkel (IF) is.

(MOB; fotó: olympics.com, Dakar 2026/Margot Mendes)