Elhunyt az olimpikon sportlövő Pongrátzné Vasvári Erzsébet

Elhunyt az olimpikon sportlövő Pongrátzné Vasvári Erzsébet

2022. 11. 26.
Megosztás


Súlyos betegség után, életének 69. évében elhunyt Pongrátzné Vasvári Erzsébet olimpikon, világ- és Európa-bajnok koronglövő, mesteredző, a sportlövő szövetség munkatársa.

Vasvári Erzsébet 1954. június 28-án született Budapesten. Édesapja, egyben edzője Vasvári Pál biztatására kezdett el lőni az MKSZ KLK színeiben. Az 1992. évi barcelonai olimpián szerepelt a Bolyai Katonai Müszaki Főiskola Sportegyesület sportolójaként skeet-lövészetben, ahol a férfiak és a nők ugyanabban mezőnyben versenyeztek. Vasvári Erzsébet az 58. helyen végzett. Egyéniben világbajnokságon 1989-ben bronz-, majd egy évvel később ezüstérmet szerzett. Legnagyobb sikereit csapatban, az olimpiai bajnok Igaly Diánával, valamint Göbölös Ibolyával érte el. Két társával 2 világbajnokságon és 4 Európa-bajnokságon állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. Éremgyűjteményében szerepel további egy ezüst- és 5 világbajnoki bronzérem csapatban.



Versenyzői pályafutása befejeztével sem hagyta el a sportágat – edzősködni kezdett, a magyar válogatott szövetségi kapitányaként több olimpián is tevékenykedett. Az utóbbi időben lánya, a koronglövő válogatott Pongrátz Bianka edzéseit irányította. Már betegen, a lőállások mögül adta a tanácsokat, lányának az idei olimpiai kvalifikációs eszéki világbajnokságon.

Pongrátzné Vasvári Erzsébetet a Magyar Sportlövők Szövetsége saját halottjának tekinti. A Magyar Olimpiai Bizottság együttérzését, részvétét fejezi ki a családnak és a szövetségnek.

(Vezető fotó: MTI/Honéczy Barnabás)