Újra összeállt a magyar sport parlamentje, Wladár Sándor alelnök lett

Elhunyt dr. Bathó Ferenc

2021. 09. 19.
Megosztás


Hosszan tartó betegség után, szeptember 18-án este elhunyt dr. Bathó Ferenc, a Magyar Olimpiai Bizottság Felügyelő Bizottságának tagja, korábbi MOB-tag, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség előző elnöke, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára. Az elmúlt évtizedekben számos tisztséget töltött be a korcsolyasportban és az olimpiai mozgalomban. A sportvezető, gazdasági szakember 74 éves volt.

Bathó Ferenc 1947-ben, Jászberényben született. Ötéves volt, amikor édesapja a Zagyva jegén megtanította korcsolyázni, ekkortól keltezhető a sportág iránti szeretete. Iskolái elvégzése után felkerült Budapestre, és a Városligeti Műjégpályán Peters Alice edző irányításával jégtáncolni kezdett. Az 1980-as évek elején a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnökségi tagja, a versenyszervező bizottság elnöke lett. Az ő vezényletével rendezték meg többek között az 1984-es Európa-bajnokságot és az 1988-as világbajnokságot Budapesten. Az egyesületek 1990-ben alelnökké, majd 1994-ben a szövetség elnökévé választották, mely posztot 2010-ig töltötte be, azóta alelnökként segítette a sportágat. Évtizedekig műkorcsolya- és jégtáncbíróként is tevékenykedett – emlékeztet egy korábbi cikkében a hazai szövetség, a MOKSZ honlapja.

Sportvezetőként tagja volt a kétezres években a Nemzeti Sportszövetség elnökségének is.

Gépészmérnök, közgazdász, címzetes egyetemi docens. Állami tisztviselőként a Pénzügyminisztériumban több mint másfél évtizeden keresztül felelős beosztásban dolgozott a költségvetésen; az elmúlt esztendőkben az Emberi Erőforrások Minisztériumának gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára volt.

Kapcsolatrendszerét, sportszakmai és gazdasági szakmai tudását hasznosítva aktívan közreműködött az olimpiai család életében. 1998-tól, Naganótól minden téli és több nyári olimpián is részt vett a magyar delegáció tagjaként.

Phjongcshangban a magyar szurkolókkal együtt örült a rövidpályás gyorskorcsolyázók történelmi sikerének, Tokióba betegsége miatt azonban már nem tudott elutazni.

1995-től, mintegy két évtizeden, több cikluson keresztül a Magyar Olimpiai Bizottság tagjaként a korcsolyasportot képviselte. A kétezres évek elején, 2002-ben beválasztották a szervezet elnökségébe is, többször megválasztották a MOB Gazdasági Bizottságának élére, majd haláláig a MOB Felügyelő Bizottságának volt a tagja.

A Magyar Olimpiai Bizottság együttérzését fejezi ki a családnak és a korcsolyázók közösségének.

(MOB; fotó: MOB/Szalmás Péter)