Elhunyt Darázs István, a hazai rövidpályás gyorskorcsolyázás meghatározó alakja

Elhunyt Darázs István, a hazai rövidpályás gyorskorcsolyázás meghatározó alakja

2020. 01. 29.
Megosztás


Hosszú, súlyos betegség után életének 65. évében elhunyt Darázs István, a magyar korcsolyasport, ezen belül a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázás egyik meghatározó alakja - adta hírül január 28-án este a Magyar Korcsolyázók Országos Szövetsége. A szakember tagja volt több téli olimpián is a résztvevő magyar delegációnak.

Darázs István 1955. augusztus 15-én született Jászberényben. Elévülhetetlen érdemi vannak abban, hogy hazánkban meghonosodott a szakág, hiszen ott volt a kezdeti lépéseknél, és ott volt a short track első nemzetközi érmeinek a megszületésénél – előbb Jászberényben szülőként és vezetőként, később már a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség gyorsasági ágazatának irányítójaként vitathatatlanul sokat tett a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázásért.

Részt vett a magyar delegáció tagjaként több téli olimpián Torinótól (2006) Szocsiig (2014).

Darázs Istvánnak köszönhető, hogy a magyar versenyzők és edzők megismerhették az úgynevezett kanadai iskolát, ahogyan szerepe volt abban is, hogy Zhang Lina Magyarországon kezdett el dolgozni.

Lánya, Darázs Rózsa - a torinói olimpia nyitóünnepségén zászlóvivő, a nyitóképen balra - a sportág magyarországi kialakulásának időszakában ért el jelentős nemzetközi sikereket. Háromszoros olimpikon, Vancouverben a 3000 méteres női váltóval 5., négy év múlva Szocsiban 6.; a 2009-es Európa-bajnokságon a váltóval aranyérmes, 2006-ban 3000 méteren junior világbajnoki bronzérmes és EYOF-győztes, a 2011-es Universiadén harmadik helyezett. Kontinensviadalokon a váltóval ezüst- (2011) és bronzérmet (2006) is jegyez. Darázs Péter szintén olimpiai résztvevő (2006, 2010) volt, a 2007-es Eb-n az 5000 méteres férfiváltóval ezüst-, a 2009-es Eb-n bronzérmet szerzett.

(MOKSZ, MOB, fotó: MTI)