Elhunyt Furkó Kálmán, a MOB tiszteletbeli tagja

Elhunyt Furkó Kálmán, a MOB tiszteletbeli tagja

2021. 08. 03.
Megosztás


Hetvennégy éves korában elhunyt Furkó Kálmán, a Magyar Honvédség nyugállományú ezredese, a magyar kyokushin karate egyik megalapítója - közölte kedd délelőtt Facebook-oldalán a Honvédelmi Minisztérium.

Furkó Kálmán 1947. január 2-án született Nyírbátorban. Tehetséges, sportszerető gyermekként a Testnevelési Főiskolára (TF) készült. Minden álma volt, hogy olimpiai bajnok súlylökő lesz. Elsőre nem vették fel a Testnevelési Főiskolára, így az Északi Járműjavítóban technikusként dolgozott. Másodjára úgy vették fel a Főiskolára, hogy előtte el kellett mennie tizenegy hónap katonai szolgálatra az egri felderítő zászlóaljhoz. Ott találkozott először a közelharccal, ami óriási hatással volt rá, de ekkor még az atlétikában képzelte el a jövőjét - ismertették.

A főiskolán Galla Ferenc vezette be a test-test elleni küzdelem rejtelmeibe. Az áttörést 1972-ben egy főiskolai karatebemutató hozta el a számára. "A judo- és karateedzéseken tapasztaltaknak köszönhetően olyan komplex szemléletre tett szert, ami hiánypótló volt az akkori sorkatonai kiképzésben" - fogalmaztak.

Amikor 1971-ben végzett a TF-en, előbb Vácra küldték, később a szolnoki felderítő zászlóaljhoz került. "A következő években felderítő katonák ezreit tanította az önvédelem fortélyaira, a magyarországi kyokushin karate egyik alapítójaként pedig elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy a stílus nemcsak megvetette a lábát Magyarországon, hanem a legnépszerűbb távol-keleti harcművészeti ággá fejlődött" - hangsúlyozták, hozzátéve: "a haderőben évtizedeken át az ő szellemisége dominálta a közelharckiképzést, a jelenlegi rendszer is sokban merít örökségéből".

Furkó Kálmán 1976-tól már nemzetközi karateversenyeken is részt vett. 1977. október 24-én alapította meg Szolnoki LTE néven saját klubját. Mesterként válogatott versenyzők sorát nevelte évtizedeken keresztül. Hosszú ideig volt a Magyar Kyokushin Karate Szervezet elnöke, a Magyar Karate Szakszövetség alelnöke és a Magyar Fullcontact Karate Szervezet elnöke, emellett az Európai és a WKO Világszervezet övvizsgabizottságának is tagja volt - írta a honvedelem.hu.

Az 1980-as évek végén forgatott népszerű magyar katonai tévésorozat, az Angyalbőrben több epizódjában is szerepelt a közismert katonatiszt.

Furkó Kálmán számos sport- és állami kitüntetésben részesült: 2016-ban a honvédelmi minisztertől életműdíjat kapott, 2017-ben pedig a karate-világszövetség, a WKO - a világon negyedikként - 8. mesterfokozatot (dant) adományozott neki.

A magyar kyokushin karate egyik alapítója, nemzetközileg elismert mestere. Érdemei közt kiemelkedik az irányzat magyarországi meghonosítása, továbbá, hogy az egyik legnépszerűbb távol-keleti harcművészeti ággá fejlődött, és a katonai kiképzésben is fokozatosan helyet kapott. Atlétaként kezdett, majd váci katonatisztként a cselgáncsedzéseken résztvevője volt 1972-ben a Mészáros Attila vezette első kyokushin tréningeknek. Magyarországon először teljesíti az ötvenemberes kumitét, a hetvenes évek második felében elsők között vett részt külföldi versenyeken. 1977-ben Szolnoki LTE néven létrehozta saját klubját. Szerepelt az 1979-es tokiói világbajnokságon, ahol találkozott Masutatsu Oyama alapítóval. Válogatott versenyzők egész sorát nevelte, tanítványai bajnoki címek tucatjait nyerték az évtizedek során. Hosszú ideig a Magyar Kyokushin Karate Szervezet elnöke, a Magyar Karate Szakszövetség alelnöke és a Magyar Fullcontact Karate Szervezet elnöke. A szolnoki Banzai KKK klubvezetője, tagja a sportág világszervezetének, a World Karate Organization (WKO) övvizsgabizottságának. 2017-ben a 6. Shinkyokushinkai világbajnokságon a WKO tanácsa – a világon negyedikként – a 8. dan fokozatot adományozta neki. A Magyar Honvédség nyugállományú ezredese, számos sport és állami kitüntetés birtokosa. A legendás kiképző a katonai szolgálatát 2001-ben, az akkori Bercsényi László felderítő-zászlóalj parancsnokhelyetteseként fejezte be. Prima Primissima-díjas, 2014-ben a Magyar Olimpiai Bizottság Érdeméremmel ismerte el, a szervezet tiszteletbeli tagja lett.

Furkó Kálmánt a MOB is saját halottjának tekinti, a szervezet együttérzését fejezi ki a családnak, a karatésok közösségének.

(MOB-MTI; fotó: MTI/Bugány János)