Elhunyt Gian-Franco Kasper, a NOB tiszteletbeli tagja

Elhunyt Gian-Franco Kasper, a NOB tiszteletbeli tagja

2021. 07. 12.
Megosztás


Elhunyt Gian-Franco Kasper, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tiszteletbeli tagja, a Nemzetközi Sí Szövetség korábbi elnöke – tájékoztat honlapján a NOB. A svájci sportdiplomata 77 éves volt.

„Az egész olimpiai mozgalom számára Gian-Franco Kasper volt a modern sísport megszemélyesítője. Eredményei messze túlmutatnak saját sportján és saját szövetségén. Az elmúlt évek reformjaival vezetése alatt megváltoztatta a téli olimpiai játékokat is. Mindeközben mindig hiteles volt" – emlékezett meg róla Thomas Bach NOB-elnök.

Gian-Franco Kasper a Zürichi Egyetemen pszichológia, filozófia és újságírás szakon szerzett diplomát, különböző újságokban publikált, majd 1969-ben a svájci St Moritz Kurier szerkesztője lett. A St. Moritz turisztikai irodában való részvétele Kanadába vezette, majd a Montreali Svájci Nemzeti Idegenforgalmi Hivatalt irányította.

Több sportágat kipróbált: alpesi sít és sífutást, bobot, a lovassportot és vízisít, mindemellett golfozott is. Sportvezetőként az 1974-es St. Moritz-i alpesi FIS-világbajnokságon, bob-vb-n és lovas Eb-n kezdte sportigazgatási karrierjét. 1975-ben Marc Hodler, a FIS elnöke felkérte a szövetség főtitkári posztjának betöltésére, amelyet 1998 májusában elnökké választásáig látott el. Ebben a minőségében a Nemzetközi Olimpiai Téli Sportszövetségek Szövetségének elnökévé választották (2000-2002, majd 2014-2020). Dolgozott a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) alapítványi tanácsában és végrehajtó bizottságában is.

A Nemzetközi Sí Szövetség elnöke volt 23 éven keresztül, 2002 és 2018 között öt téli olimpia kötődik elnöki időszakához. A NOB tagjaként tevékenyen részt vett a NOB Végrehajtó Bizottságának és szakbizottságainak, valamint olimpiai koordinációs bizottságainak munkájában, mellette a svájci Olympic Channel Services SA alelnökeként is szolgált.

2000 és 2018 között a NOB tagja volt, majd a NOB tiszteletbeli tagja lett, megkapta az olimpiai érdemrendet is.

A Magyar Olimpiai Bizottság együttérzését fejezi ki a család, a sízők közössége és az olimpiai mozgalom felé Gian-Franco Kasper halál alkalmából.

(olympics.com, MOB; fotó: olympics.com)