Elhunyt dr. Haán András, aki két sportágat is képviselt olimpián

Elhunyt dr. Haán András, aki két sportágat is képviselt olimpián

2021. 01. 11.
Megosztás


Életének 75. esztendejében január 5-én, Solymáron elhunyt dr. Haán András – tájékoztatott a Magyar Vitorlás Szövetség. A sportember-szívsebész két sportágban is versenyzett olimpián: Tokióban a magyar kosárlabda-válogatottat erősítette, Montreálban pedig a vitorlások között mérkőzött meg.

Haán András 1946. június 19-én született Budapesten. Édesapjával már gyermekkorától vitorlázott, de az igazi eredmények 1958-tól jöttek; a sportágnak „deres halántékkal” is hódolt. Gimnáziumi évei alatt a kosárlabdázást is magas szintre űzte, válogatott lett, de egy térdsérülés véget vetett a labdás karriernek. Kosárlabdázásban ifjúsági Európa-bajnokságon egy spanyol játékossal holtversenyben a torna legjobb pontszerzője. Vitorlázásban 1967-ben a junior Európa-bajnokságon negyedik helyen végzett; 1970 és 1983 között tízszer nyert felnőtt magyar bajnokságot. Tizenhat évesen két sportágban is válogatott volt. Eredményei mutatják, hogy nagyszerű csapatember volt, aki az egyéni versenyekben is a jók közé tudott emelkedni.

Kevés magyar sportolót jegyez az olimpiai mozgalom, aki két sportágban is „pályára lépett” ötkarikás játékon, Haán András közéjük tartozik. Kosárlabdázóként 1964-ben, Tokióban a magyar csapattal 13. lett. Vitorlázóként 1976-ban, Montreálban egyedüli magyarként állt rajthoz a finn dingi hajóosztályban, a 17. helyen végzett. A Magyar Vitorlás Szövetség tehetséges legendaként ír róla megemlékezésében.

Kiváló szívsebész volt. Dolgozott a MÁV Kórházban, majd az Országos Kardiológiai Intézet főorvosa; közel kétezer szívműtétet hajtott végre pályafutása során. Életútjának egy-egy állomása Angliához és az Egyesült Államokhoz is köthető.

A Magyar Olimpiai Bizottság együttérzését fejezi ki a családnak, a vitorlázók és a kosárlabdázók közösségének.

(MOB; fotó: MVSZ)