Elhunyt Igaly Diána, olimpiai bajnok sportlövő

Elhunyt Igaly Diána, olimpiai bajnok sportlövő

2021. 04. 09.
Megosztás


Április 8-án, 56 esztendős korában elhunyt Igaly Diána olimpiai, világ- és Európa-bajnok sportlövő – tájékoztatta a Magyar Olimpiai Bizottságot a Magyar Sportlövők Szövetsége. Athén koronglövő bajnoka négy olimpián vett részt, korábban tagja volt a MOB közgyűlésének is.

Igaly Diána 1965. január 31-én született Budapesten. Válogatott sportlövő édesapja (Igaly József) nyomdokait járva 13 évesen lett igazolt sportoló, a koronglövészetre szakosodott. Nyert 4 világbajnoki, 6 Európa-bajnoki címet; világversenyeken 32 alkalommal állhatott dobogóra. Négy olimpián vett részt, koronglövészetben (skeet) versenyzett. Barcelonában, 1992-ben 42. (ekkor a férfiak és a nők még együtt versenyeztek az olimpián), Sydney-ben 3. (a női skeet, mint önálló szakág ekkor debütált az ötkarikás játékokon), Athénban 1., Pekingben 13. lett.

A pekingi olimpia előtt, 2008-ban az olimpiára készülő magyar sportolók nevében Igaly Diána tett fogadalmat.

Sportolói pályafutását követően 2007-ben lövészklubot alapított Törökbálinton, ahol a skeet-lövészet utánpótlás-nevelését tűzték ki célul.

Sportvezetőként 2013 és 2016 között tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésének, aktívan részt vett MOB Környezetvédelmi-, majd Sportolói Bizottságának munkájában is. 2013-ban a magyar koronglövők szakágvezetője lett, haláláig a szövetség alelnöke.

Elismerései közt Athén díszpolgára (2005), a Magyar Sportlövők Szövetségének Életműdíjasa (2019).

A hazai szövetség korábbi közleménye szerint a bajnokot napok óta kórházban ápolták; 2021. április 8-án, életének 57. évében hunyt el.

Igaly Diánát a Magyar Olimpiai Bizottság, az EMMI és a Magyar Sportlövők Szövetsége is a saját halottjának tekinti. A MOB osztozik a család és a sportlövők közösségének gyászában.

(MOB; fotó: MOB/Szalmás Péter)