Elhunyt Kontsek Jolán olimpiai bronzérmes diszkoszvető

Elhunyt Kontsek Jolán olimpiai bronzérmes diszkoszvető

2022. 07. 21.
Megosztás


83 esztendős korában július 20-án elhunyt a kétszeres olimpikon dr. Kleiberné Kontsek Jolán olimpiai bronzérmes diszkoszvető - értesítette a család a Magyar Olimpiai Bizottságot.

Kontsek Jolán 1939. augusztus 29-én született Budapesten. Már gimnáziumi évei alatt megismerkedett a dobóatlétikával, klubja a Dózsa lett, újpesti színekben érte el sikereit.

Universiadékon arany-, ezüst- és bronzérmet is gyűjtött, az 1962-es Európa-bajnokságon harmadik lett. Két olimpián vett részt diszkoszvetőként: 1964-ben, Tokióban pontszerző volt, 6. helyen végzett, majd négy évvel később Mexikóban dobogóra is állhatott, bronzéremmel zárt. A diszkosz mellett súlylökésben és gerelyhajításban is eredményes volt, előbbiben Tokióban is megmérkőzött. Diszkosszal 15-ször állította be a magyar rekordot.

Elvégezte a Testnevelési Főiskolát: tanári és szakedzői diplomát szerzett. Ott és azt csinálhatta amihez a legjobban értett: testnevelő tanár volt a Megyeri úti Általános Iskolában, és az Újpesti Dózsa, később az UTE Atlétika Szakosztályában dobóedzőként oktatta a fiatalokat.

Amíg egészsége engedte, örömmel vett részt a MOB karácsonyi összejövetelein is.

Kontsek Jolán 2022. július 20-án 83 évesen hunyt el; a Magyar Olimpiai Bizottság saját halottjának tekinti. A MOB együttérzését fejezi ki a családnak, az atléták közösségének.

(MOB; fotó: MTI/Pálfai Gábor, Petrovits László, AP/OL)