Elhunyt Medvegy Iván, a MOB tiszteletbeli tagja, korábbi munkatársa

Elhunyt Medvegy Iván, a MOB tiszteletbeli tagja, korábbi munkatársa

2022. 12. 03.
Megosztás


Hosszan tartó betegség után, december 3-án hajnalban elhunyt Medvegy Iván öttusa mesteredző, a Magyar Olimpiai Bizottság egykori sportszakmai főmunkatársa, a MOB közgyűlésének tiszteletbeli tagja. A Honvéd öttusázóinak korábbi vezetőedzője 72 éves volt.

Medvegy Iván öttusázó, öttusa szakedző, mesteredző, a MOB nyugalmazott főmunkatársa, főiskolai mesteroktató. Versenyzőként ifjúsági bajnoki címet szerzett. A Testnevelési Főiskolán vívó szakedzőként és tanári szakon is diplomázott. A Budapesti Honvéd SE öttusázóinak vezetőedzője – többek közt az olimpiai bajnok, MOB-főtitkár Fábián László és Martinek János versenyzői időszakában is –, valamint a klub elnökhelyettese.

1999-ben a nagy sikerrel rendezett budapesti öttusa-világbajnokság versenyigazgatója. Ebben az időszakban volt szerzőtársa a mai napig kiemelkedő jelentőségű öttusatörténeti könyvnek, melynek címe: Az Öttusa története (szerzők Mizsér Jenő, Füredi Marianne, Medvegy Iván és Pécsi Gábor).

Több mint egy évtizedet dolgozott a Magyar Olimpiai Bizottságban sportszakmai területen sportszakmai főmunkatársként; ez idő alatt számos olimpián volt tagja a Magyar Csapatnak, delegációnak. A sportágak világversenyeivel, az olimpiai szereplésekkel, az eredményekkel kapcsolatos statisztikái, elemzései, szakmai anyagai mindig hasznos segítséget jelentettek a hazai sportszakembereknek, az olimpiai mozgalomnak.

Hatalmas érték, amit Medvegy Iván az olimpiai mozgalom számára készített és hátrahagy nekünk. Mintegy harmincöt éves kapcsolat a mienk, még a nyolcvanas évek elejére nyúlik vissza. Akkor Iván volt a 'főnök', majd néhány éve, amikor én lettem a MOB sportigazgatója, megfordult ez a viszony, de a sportolóként eltöltött évek emlékei mindíg is megmaradtak bennem, és így megkülönböztetett tisztelettel voltam Iván iránt, ami egy egészen különleges nexust eredményezett a mindennapi munkánk során" mondta 2015-ben, a MOB székházában munkatársai körében tartott búcsúztatásakor korábbi tanítványa, az akkor sportigazgató Fábián László.

2015 tavaszától élte nyugdíjas éveit sződligeti házában, nyaranta a Balatonon szenvedélyének, a vitorlázásnak hódolva, azonban továbbra sem távolodott el a sporttól, az olimpiai családtól, a sportszakmától, a MOB irodájától.

Ciklusok óta a MOB, Kamuti Jenő által vezetett Fair Play Bizottságának tagja, előzőleg a Sportegyesületi Bizottságot is erősítette. A Magyarok az olimpiai játékokon című könyv egyik szerzőjeként, lektoraként a kiadvány alkotói csapatában is tevékenyen részt vett egészen haláláig a legújabb kiadás megjelenését még éppen megélhette.

Medvegy Iván munkája és érdemei elismeréséül 2013-ban március 15-e, nemzeti ünnepünk alkalmából a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozatát kapta Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszterétől, Áder János köztársasági elnök megbízásából. 2015-ben MOB Érdemérmet kapott, majd a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésének tiszteletbeli tagja lett.

2020-ban ünnepelte 70. születésnapját; 2022. december 3-án, türelemmel viselt betegség után, 72 esztendősen hagyott itt bennünket.

A Magyar Olimpiai Bizottság együtérzését fejezi ki a családnak, az öttusázók közösségének. Medvegy Ivánt a MOB és a Budapesti Honvéd SE is a saját halottjának tekinti.

(MOB; fotó: MOB)