Elhunyt Molnár Albin olimpikon vitorlázó

Elhunyt Molnár Albin olimpikon vitorlázó

2022. 05. 23.
Megosztás


Meghalt Molnár Albin olimpikon vitorlázó, egykori szövetségi kapitány – számolt be róla honlapján a Magyar Vitorlás Szövetség. A római olimpia résztvevője 87 éves volt.

Molnár Albin 1935. június 2-án született Budapesten. Testnevelő tanári, vitoslásedzői oklevelet szerzett. Versenyzőként részt vett az 1960-as római olimpián, ahol a repülő hollandi halyóosztályban 13. lett Holényi Imrével. Az első olyan olimpián, ahol a repülő hollandi indult, a 31 résztvevőből tizenharmadikak lettek, úgy, hogy futammásodikak is voltak. Többszörös magyar bajnok, 1957 és 1964 között a magyar válogatott tagja.

A keszthelyi egyetem testnevelő tanáraként dolgozó, magas, sportos, leginkább feltűnően világosszőke hajáról megismerhető Molnár Albin később éveken át sztározott Telegdy Istvánnal, de egyre inkább vonzotta az edzői pálya. Idehaza szövetségi kapitányként (1964-1968), majd Olaszországban és Svájcban is dolgozott. 1972-től a német vitorlásválogatott edzője lett. Nyugdíjba vonulása után a Bajor Vitorlás Szövetségnél vállalt munkát. Utolsó komoly feladata 2002-től a német laseresek felkészítése volt a 2004-es athéni olimpiára – emlékeztet a honi szövetség.

Tanítványai közül Gömöry Pál, Izsák Szabolcs és Gosztonyi András magyar bajnok, olimpikon vitorlázó lett a '60-as, '70-es években.

A Magyar Olimpiai Bizottság együttérzését fejezi ki a családnak és a vitorlázók közösségének.

(hunsail/Visy László, MOB; fotó: archív, hajozas.hu)