Elhunyt Prouza Ottó olimpikon röplabdázó

Elhunyt Prouza Ottó olimpikon röplabdázó

2021. 10. 16.
Megosztás


Gyászol a magyar röplabdasport: október 15-én, Budapesten, 88 éves korában elhunyt Prouza Ottó 154-szeres válogatott röplabdázó, olimpikon, röplabdaedző, a magyar röplabdasport ikonikus alakja - tudatta a Magyar Röplabda Szövetség honlapja.

A "Gróf” becenévre hallgató klasszis 1933. június 13-án született Salgótarjában, ahol a helyi Vasöntöde és Tűzhelygyár SE csapatában kezdett játszani, ezután került a Vasas Sport Clubhoz. Olyan edzők alatt sajátíthatta el a sportágat, mint dr. Prohászka László, Róka Gaston, Benke Attila, dr. Abád József és Porubszky László.

A feladó posztján a kontinens egyik legjobbjai közt emlegetett Prouza Ottó 154 alkalommal húzhatta magára a címeres mezt, 1953 és '65 között. Tagja volt az 1964-es tokiói oimpián 6. magyar csapatnak, három világbajnokságon és három Európa-bajnokságon vett részt. Ezek közül kiemelkedik az 1963-as Eb-ezüstérem Romániában, és az 1960-as világbajnoki 6. hely Brazíliában. Klubcsapatával, a Vasassal is szép sikereket ért el: érmek sokaságát szerezték a magyar bajnokságban és a kupában is.

Játékospályafutása után több mint 30 évig edzősködött. Hamar kiderült, hogy kivételes érzeke volt a tréneri szakmához: legnagyobb sikereit a Csepellel érte el, amellyel 7-szer nyert magyar bajnokságot és 8-szor kupát, a nemzetközi színtéren pedig KEK-ezüstérmet szerzett.

A Magyar Olimpiai Bizottság részvétét fejezi ki a családnak és a röplabdázók közösségének.

(MRSZ, MOB)