Elhunyt Tihanyi Endre, mexikói olimpikon tornász

Elhunyt Tihanyi Endre, mexikói olimpikon tornász

2023. 01. 02.
Megosztás


Az ünnepek alatt, életének 77. évében elhunyt a mexikói olimpia férfi tornászcsapatának legjobb tagja Tihanyi Endre - tudatta a tornaszövetséggel a család.

Tihanyi Endre, akit sokan „Prunyák”-nak szólítottak, 1945. január 29-én született Budapesten. Az 1960-as évek tornász-válogatottjának egyik alapembere volt, 1968-ban a mexikói olimpián résztvevő magyar csapat tagjaként a 13. helyen végzett. Sporttörténeti érdekesség, hogy ő ugrotta - elsőként Magyarországon - talajon a hátra dupla zsugorszaltót. Eredményes pályafutását lezárva az FTC elnöksége, az „FTC Örökös Tagja” címet adományozta Tihanyi Endrének.




Tornász pályafutása befejezése után először edzőként tevékenykedett, több válogatott tornászt nevelt, majd 1993-tól a Magyar Torna Szövetség apparátusában dolgozott, és innen is ment nyugdíjba, de azóta is nagy részt vállalt a szövetség szervezési munkáiban, szinte naponta megfordult a budapesti Tornacsarnokban.

A 9.tv - Heti Portré - adásában beszélgetett Tihanyi Endre olimpikonnal.

Búcsúztatójára 2023. január 12-én 10:30-tól a Fiumei sírkert ravatalozójában kerül sor, majd ezt követően a szóróparcellában vesznek végső búcsút Endrétől. A Magyar Olimpiai Bizottság részvétét fejezi ki a családnak és a tornasport közösségének.

(Fotók: MTI-archivum)