Elhunyt id. Zsitnik Béla olimpiai bronzérmes evezős

Elhunyt id. Zsitnik Béla olimpiai bronzérmes evezős

2019. 01. 14.
Megosztás


Kilencvennégy éves korában elhunyt id. Zsitnik Béla, olimpiai bronzérmes és Európa-bajnok evezős, a Magyar Evezős Szövetség egykori főtitkára - tájékoztat közösségi oldalán a Magyar Evezős Szövetség. A háromszoros olimpikon sportember a MOB Emlék és Hagyományőrző Bizottság Hagyományőrző Albizottságának is tagja volt.

Zsitnik Béla 1924. december 17-én született Győrben. Mint sokan mások, ő is véletlenül kötött ki szeretett sportágánál - írja a Jochapress -; 1941-ben, 17. évében járt, amikor 175 centinél magasabb fiúkat toboroztak evezni. A Pannónia Evezős Egyletbe került, majd az MTE-ben folytatta. Párjával, Latinovics Szaniszlóval naponta 20 kilométereket eveztek, Latinovits Szaniszló akkori kormányosuk irányítása mellett.


Zimonyi Róbert, Szendey Antal, Zsitnik Béla az 1948. évi olimpia bronzérmesei

Zsitnik Béla 1947-ben Európa-bajnoki aranyérmet nyert kormányos kettesben Szendey Antallal és Latinovits Szaniszlóval, majd Londonban olimpiai bronzérmet szerzett Szendey Antallal és Zimonyi Róberttel. A helsinki játékokon, majd Rómában is rajthoz állt. Háromszoros olimpikonként 1961-ben még magyar bajnokságot nyert az FTC evezőseként.

Pályafutását követően előbb 1967-ben a Magyar Evezős Szövetség főtitkára lett, majd 1972-től szakfelügyelőként szolgálta sportágát. Az MTK Sportlétesítményeket Ellátó Vállalat vezérigazgatójaként 1986-ban vonult nyugdíjba.

1993-ban Kemény Ferenc díjjal tüntették ki. 2008-ban a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje kitüntetésben részesült.

Munkájával éveken keresztül segítette a MOB Emlék és Hagyományőrző Bizottság Hagyományőrző Albizottságát is. Fia, ifj. Zsitnik Béla 1972-ben 7. lett a nyolcassal a müncheni olimpián.

Id. Zsitnik Béla 2019. január 12-én, kórházban hunyt el.

(MESZ-MOB, fotó: MTI/Illyés Tibor)