Elismerésre méltó szakmai fejlesztések evezésben, jelentős tervek kézilabdában

2019. 06. 14.
Megosztás

Jól bevált felállások a tokiói kvalifikációban, szemléletváltás az utánpótlás-nevelésben, eszközfejlesztés - ezek voltak az evezőssport konzultációjának kiemelkedő témái. A kézilabdázók még nem szereztek kvalifikációt, a szövetség mindkét csapat olimpiai szereplésében bízik. Újabb két sportág szerepelt napirenden a MOB szakmai egyeztetésén.

A Magyar Evezős Szövetséget Pető Tibor elnök, Vanczák Gergely szakmai alelnök, Pignitzky Borbála főtitkár, Szierer János szövetségi kapitány és dr. Matusovits Andrea keretorvos képviselte.

A tokiói olimpiára a 2019. évi linzi vb-ről a nyolcasoknál 5, a többi számban 7–11 egység kvalifikálja magát. Ezután a 2020. áprilisi varesei európai kvalifikációs regatta kínál kvótaesélyt egypárban és a könnyűsúlyú kettőpárban, végül a mezőnyt valamennyi számban a 2020. májusi luzerni világkvalifikációs regattán töltik fel.

A tavasz folyamán a szövetség több egységet kipróbált a különböző versenyeken, végül a Juhász-Simon kormányos nélküli kettes újra egy egységet alkot, míg Pétervári-Molnár Bendegúz ismét egypárevezősben folytatja (a riói olimpiai összetételhez hasonlóan). Kiemelt edzőként újra Molnár Dezső irányítja a felkészülést.

Az utánpótlás-nevelésben paradigmaváltás történt. A szakemberek az eddigi honi gyakorlattal szemben ezúttal már – a nemzetközi trendeknek megfelelően a nagyobb egységekre mint például a nyolcas helyezik a hangsúlyt az U23-as és ifjúsági korosztályokban. Ez nem jelenti az egy-, kétpárevezős, és kettes felállások perifériára szorítását, hiszen a nagyobb egységekből a kisebbek is meríthetnek.

A sportág infrastrukturális fejlesztései főleg az eszközpark korszerűsítésére koncentrálódnak. Ennek keretében rengeteg új hajó kerül az egyesületekhez, mely hatalmas előrelépés a honi evezésnek.

2019. szeptemberében a Velencei-tó ad majd helyet a masters világbajnokságnak várhatóan 6000 versenyzővel. Az eseményre a velencei dr. Springer Ferenc Vízi Sportcentrum felújításra kerül. A szegedi Maty-ér felújítása is pozitívan érinti a sportág létesítmény helyzetét.

Az edzőképzést fórumok segítik. Ezekre a továbbképzésekre a világ élvonalába tartozó edzőket és versenyzőket - köztük olimpiai bajnokokat - is meghív a szövetség, motiválva és szakmailag frissen tartva ezzel a honi szakembereket.

Az EMMI kiemelte, hogy nagyon elégedett a szövetségtől érkező szakmai anyagokkal és dokumentációkkal, a MOB pedig méltatta a szakmai fejlesztések terén tett erőfeszítéseket.

A kézilabda-szövetséget a főtitkár Horváth Gabriella mellett erős szakmai stáb: Zsiga Gyula, Juhász István, Marczinka Zoltán és Pitz András képviselte.

A vízilabdázókhoz hasonlóan, kéziseink sem kvalifikálták még magukat a tokiói játékokra. A női válogatottnak erre legkorábban a japánban rendezendő vb-n lesz lehetősége, férfiaknak pedig az Eb-n, kell kivívniuk a kvalifikációs tornán való részvételt – kivéve, ha megnyerik a kontinens viadalt. Mely utóbbi mezőnyét 24 fősre bővítették és a lebonyolítási rendszeren is változtattak. A két nemzeti együttes közül jelen pillanatban reális esélye a szebbik nem képviselőinek van, akikhez folyamatosan épülnek be a tavalyi junior vb győztes csapat tagjai, jelenleg 6 ilyen játékos van a keretben.

Még korábban elindult egy elitprogram, 15 fiú, és 15 lány részvételével, kiket a klubokkal együttműködésben választottak ki és fejlesztenek külön, hogy még kimagaslóbb eredményeket érhessenek el, valamint a velük végzett felmérések és vizsgálatok, egy jó mércéi ennek a fajta munkának. A program távlati célja, hogy belőlük kerüljenek ki a következő évek meghatározó játékosai, valamint ezzel szeretnék a lemorzsolódást is elkerülni. A programba játékost adó klubok műhelytámogatást kapnak, valamint ezek a sportolók kapják a Gerevich-ösztöndíjat is.

A szövetség távlati tervei között szerepel egy egész országra, és a határon túli magyarlakta területekre felosztott akadémiai rendszer kiépítése, melynek egyik fontos pillére a játékosok áramoltatása a megfelelő szintű csapatba. Ez várhatóan 2020 szeptemberében indul majd el.

A szakemberképzésre igen nagy hangsúlyt fektet az MKSZ, a Nemzetközi Edzőképző Központjában (NEK), nevéből adódóan is nemzetközi szintű a képzés, hiszen megfelel az IHF követelmény rendszereinek, és az itt szerzett okleveleket bárhol a világon elfogadják. Más sportágaktól eltérően, kézilabdában évente kell megújítani a működésiengedélyüket a szakembereknek, így elmondható, hogy egy komoly licence rendszer működik a sportágban.

Jó ütemben haladnak a 2022-es férfi Eb előkészületei is, amit északi szomszédunkkal, Szlovákiával közösen rendez majd meg a honi szövetség.

Az olimpiai játékok kapcsán szóba került, hogy az elmúlt időszakban igen szép nemzetközi eredményeket értek a strandkézilabda szakág képviselői, gondoljunk csak az ifi olimpiára, de az I. World Beach Games-en, melynek Doha ad majd otthont, is már kvalifikálta magát férfi válogatottunk és a nőknek is igen jó esélyeik vannak a kijutásra, így egy szép álom válna valóra, ha a szakág egyszer a nyári játékok hivatalos programjába is bekerülne.

(MOB)