Elkészült az olimpiai stadion Tokióban

Elkészült az olimpiai stadion Tokióban

2019. 11. 26.
MegosztásA napokban befejeződtek a tokiói Nemzeti Stadion építési munkálatai – adta hírül a Japán Sporttanács. A 2020-as játékok fő létesítménye a nyitó- és záróünnepség otthona is lesz.

A stadion 1,3 milliárd euróból jött létre, építése még 2016-ban kezdődött. A tervező a neves japán építész, Kuma Kengo volt. A 60 ezres aréna a ceremóniák mellett az atlétika versenyeinek helyszíne is lesz. Az átadóra november 30-án, a végső műszaki ellenőrzés után kerülhet sor.

A stadiont a régi nemzeti aréna helyére húzták fel. Ez még 1958-ban épült, itt rendezték az 1964-es olimpia ünnepségeit, az atlétika versenyeket és a lovassport csapatversenyét, valamint itt lett olimpiai bajnok a magyar labdarúgó-válogatott is.

A stadiont a Meiji Jingu Gaien erdős parkja övezi. Az épület tetőszerkezetéhez az ország 47 prefektúrájának mindegyikéből érkezett faanyag – ez a nemzet egységét jelképezi. A fenntarthatóság jegyében a létesítmény az eredeti tervekhez képest csökkentett költségvetésből készült el.

A hivatalos stadionavató eseményt december 21-én rendezik meg, mely a „Hello Our Stadium” fantázianevet viseli. A rendezvény a sport, a zene és a kultúra elemeit ötvözi majd. Emellett egy „One Race” nevű atlétikai viadalra is sor kerülhet, többek között a nyolcszoros olimpiai bajnok sprinter, Usain Bolt részvételével. Az első hivatalos sportesemény a labdarúgó Császár Kupa döntője lesz majd az arénában, 2020. január 1-jén.

(insidethegames.biz; fotók: Getty Images)